Koronavirüs salgını, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de karantina ve izolasyon önlemlerine neden oldu. Salgının yayılmasını önlemek maksadıyla hemen bütün ticari işletmeler ya kapılarına kilit vurdu ya da personel sayısında kısıtlamaya gitti.

EVLERE KAPANINCA...

Salgın nedeniyle iş yerlerinin kapılarına geçici olarak kilit vurması birçok vatandaşın da işsiz kalmasına ve geçim zorluğu yaşamasına neden oldu. Salgını önlemek maksadıyla "Evde kal" çağrısına uyularak yaklaşık üç haftadır evlere kapanılması, zengin kesim ile fakirler arasındaki uçurumun korkunç bir boyuta ulaştığını ortaya çıkardı.

BİN AİLENİN 2 AYLIK İHTİYACINI KARŞILAYAN BİR KİŞİ!

İnsanlar evlerine kapanınca, kira, faturalar ve başlıca mutfak ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşamaya başladılar. Bunun üzerine sivil toplum kuruluşları devrele girerek ihtiyaçlara yetişmeye çalıştı. Sanatçı Haluk Levent'in başkanlığını yürüttüğü AHBAP adlı sivil toplum kuruluşunun başlattığı yardım kampanyası zengin ile fakir arasındaki devasa uçurumu ortaya çıkardı. Haluk Levent'in Twitter hesabından paylaştığı bilgiler bunun somut örneği oldu. Öyleki bir kişi bin ailenin iki aylık ihtiyacını karşılama sözü verdi.

BİR AİLEYE YAKLAŞIK 300 TL'LİK KUMANYA PAKETİ

Haluk Levent, katıldığı bir programda, bir aile için 500 TL'lik kumanya paketi hazırladıklarını ve bunu pazarlıkla yaklaşık 300 TL'ye düşürdüklerini söyledi. Levent'in verdiği bu bilgiye göre bir aileye iki aylık 600 TL'lik kumanya paketi verilecek. Bir kişinin bin ailenin iki aylık ihtiyacını karşılaması durumunda ise ortaya 600 bin liralık bir hesap çıkıyor. Yani iki aylık geçim için 600 TL'lik kumanya paketine muhtaç olanlar ile o paketi tek başına karşılayabilen bir düzen!

Yine Haluk Levent'in Twitter hesabından paylaştığı bilgilere göre bazı isimlende birçok ailenin 2 aylık kira bedelini karşılayacak.

10.252 AİLE

Haluk Levent, başlattığı kampanyadan toplanan paralar ile toplam 10,252 aileye yardımda bulunulacağını söyledi. Levent, mevcut yardımların dağıtımını gerçekleştirmek için kampanyaya ara verdiklerini duyurdu. 10,252 aile ortalama 5 kişiden 51,260 kişi eder.

SIKINTI BÜYÜYÜNCE...

Evde kalma süresinin uzamaya başlaması üzerine Cuhmurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Biz bize yeteriz" kampanyası başlattı. Erdoğan, 568 bin TL'ye denk gelen 7 aylık maaşını bağışlayarak kampanyayı katıldı. Sadece Cumhurbaşkanlığı kabinesinde bakanların bağışladıklarıyla kısa sürede 5 milyon 200 bin TL toplandı. AK Parti de milletvekillerine, belediye başkanlarına ve teşkilatlarına yazdığı yazıda en 1000 TL olmak kaydıyla herkesin kampanyaya katılmasını istedi.

Erdoğan'ın başlattığı kampanyaya TOBB 10 milyon ile katılırken, birçok belediye başkanı da maaşlarını bağışlaycağını duyurdu.

100 BİN AİLEYE KUMANYA

Türkiye'de fakirliğin ulaştığı korkunç boyutu gösteren yardım çağrılarından biri de İHH'dan geldi. İHH, ilk etapta 10 milyon TL nakdi yardım ve 100 bin aileye kumanya dağıtmaya başlayacağını duyurdu. 100 bin aile ortalama 5 kişiden hesaplanırsa 500 bin kişi eder.

Kaynak: İstiklal.com.tr