Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yeni doğalgaz arama faaliyetleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ta paniğe yol açtı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha önce yaptığı açıklamada 'Abdülhamid Han sondaj gemisini 9 Ağustos'ta Mersin'den ilk görev yerine uğurlayacağız' demişti. Bugün ise, Abdülhamid Han'ın yola çıkmasından bir gün sonra, Yunan basını Türkiye'nin sondaj gemisinin Doğu Akdeniz'e gönderme kararını manşetlere taşırken, olası üç senaryonun masada olduğunu yazdı.

Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi, 'Türk sondaj gemisinin olası rotalı' başlıklı haberinde Atina'nın Abdülhamid Han'ın Doğu Akdeniz'deki seyrine ilişkin üç farklı rotayı masaya yatırdı.

'2020 YILININ TEKRARI YAŞANABİLİR'

Gazeteye göre, Abdülhamid Han'ın faaliyetlerine Kıbrıs'ın kuzeyinde başlaması en olası alan olarak değerlendiriliyor. İkinci senaryo ise Kıbrıs'ın güneybatısı olarak gösteriliyor. Üçüncü rota ise Rodos'un güneyi olarak gösteriliyor.

Gazeteye göre, üçüncü senaryo gerçekleşirse, 2020 yılında yaşanan Oruç Reis krizi tekrarlanabilir. Bu yüzden Rodos ve çevresindeki olası bir faaliyet, Yunanistan için en kötü senaryo olarak öne çıkıyor. Bu durumda, Atina yönetiminin 'kıta sahanlığımızı ihlal ettiler' demek üzere harekete geçmesine olası gözüyle bakılıyor.

Öte yandan, Yunan ve Rum medyası, geminin hareketlerinin anbean takibine devam ediyor. Yunan ordusu teyyakkuz durumuna geçerken gözler yarına çevrildi. Abdülhamid Han'ın hareketlerinin Ankara-Atina ilişkilerinin yakın geleceğinde önemli bir etkisi olması bekleniyor.

'FİLONUN EN GÜÇLÜSÜ'

Hem teknik donanımı hem de fiziki özellikleriyle 'Mavi Vatan'daki filonun 'en güçlüsü' olarak görev yapacak Abdülhamid Han, Fatih, Kanuni ve Yavuz'un ardından hidrokarbon arayan filonun 4. üyesi olacak. Yedinci nesil olmasının yanı sıra 238 metre uzunluğu, 42 metre genişliği ve çift güvenlik sistemiyle öne çıkan gemi, hidrokarbon arama çalışmalarına güç katacak.

Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip, 200 mürettebat kapasiteli gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğiyle mavi sularda etkin araştırma yürütülmesinde önemli rol oynayacak.