Türkiye’deki her büyük terör saldırısı öncesinde kendi vatandaşlarını uyarması ile dikkat çeken büyükelçilik, dün de “güvenlik tehdidi” gerekçesiyle normal işlemleri yapmadı. Ankara ile Washington ilişkilerinin gerildiği bir dönemde Büyükelçilik vatandaşlarını, “Kalabalıktan, turistik alanlardan uzak durun, kişisel güvenliğinizi artırın” şeklinde uyardı. Güvenlik tehdidinin geçmesinin ardından büyükelçiliğin yeniden hizmet vereceği belirtildi ancak herhangi bir süre verilmedi.

BİR UYARIDA 2 SALDIRI…

ABD, daha önce de benzer saldırı uyarılarında bulunmuş hemen ardından da kanlı terör olayları yaşanmıştı. 2016 Mart ayı başında ABD'nin Ankara Büyükelçiliği bir mesaj yayınlayarak vatandaşlarına Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'da terör tehlikesi olabileceği yönünde uyarılarda bulunmuştu. 13 Mart 2016'da ise Ankara Kızılay'da bombalı saldırı düzenlenmiş ve 38 kişi hayatını kaybetmişti. Yine 19 Mart 2016’da İstanbul'da, Taksim'de canlı bomba saldırısı düzenlenmiş 5 sivil hayatını kaybetmişti.

HAVALİMANI’NI DA BİLDİ!

29 Haziran 2016’daki Atatürk Havalimanı saldırısı öncesinde de yine ABD kendi vatandaşlarını uyarmıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Türkiye'deki turistlerin yabancı terör grupları tarafından açıkça hedef alınabileceğini belirterek' 'dikkatli olun' denilmişti. Uyarıdan kısa bir süre sonra DEAŞ Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde bir saldırı gerçekleştirmiş 45 kişi hayatını kaybetmişti. Ard arda yaşananlar 'Saldırılardan ABD’nin önceden haberi var' şüphesini uyandırmıştı.