'Evimiz yanıyor! Bu yangını söndüreceğiz!' sloganı ile kurulan Yeşiller Partisi (Yeşiller), kuruluş bildirgesinde, başta iklim krizi olmak üzere 'krizler çağına' çözüm önerileri sunuyor. İnsanın ve doğanın sömürülmesine karşı ekolojik dengeyi savunan Yeşiller, Emine Özkan ve Koray Doğan Urbarlı'nın eş sözcülüğünde, 110 kurucu üye ile oluştu.

'BUGÜN ÜÇ BÜYÜK KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Türkiye'nin yeşil politikaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Emine Özkan partinin kuruluş gerekçesini şöyle açıkladı:

'Bugün küresel çapta üç büyük krizle karşı karşıyayız: En başta iklim krizi, ikinci olarak küresel bir sağlık krizi ve üçüncü olarak toplumsal, iktisadi kültürel eşitsizlik ve hukuksuzluklara dayalı bir demokrasi ve adalet krizi. Bu krizlerle baş etmek için ortaya konacak etkili politikalar yeşil düşüncelere dayanıyor. Avrupa başta olmak üzere dünyada yükselen yeşil siyaset bunun en somut göstergesi. Türkiye'de de uzun yıllardır var olan yeşil hareket, toplumun bugünkü ihtiyaçlarını görerek Yeşiller Partisi'ni kurdu.'

'İKLİM KRİZİNE KARŞI HEMEN HAREKETE GEÇİLMESİ GEREKİYOR'

İklim krizi, ormansızlaşma, biyoçeşitlilik kaybı gibi ekolojik sorunlara karşı hemen harekete geçilmesi gerektiğini belirten Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, Yeşiller'in sorun ve çözüm öncelikleri hakkında şunların altını çiziyor:

'Yeşiller Partisi olarak hem yerel hem de küresel sorunlarla karşı karşıya olduğumuzun bilincindeyiz. Çözüm önerilerimiz de bu gerçek gözetilerek düşünüldü ve ortaya konuldu. Ekonomi, özgürlük, demokrasi ve adalet sorunlarının Türkiye'nin en yakıcı sorunları olduğunun farkındayız. Şimdiye kadar tanık olduğumuz düşünce kalıplarını tüm bu sorunların bizzat kaynağı olarak görüyoruz ve çözüm için hayata yeni ve yeşil bir noktadan bakıyoruz.'

Türkiye'de ve dünyada yaşanan ekolojik, ekonomik, toplumsal ve siyasi krizin çözülebilmesi için yeni bir siyaset gerektiğini söyleyen Yeşiller, çözümün dünyaya bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmak olduğunu; insanla birlikte, hayvanı, ırmağı, ormanı, havası, suyu ve toprağıyla doğayı da savunan bir politikanın gerekliliğini belirtiyor.

YEŞİLLER'İN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Yeşiller Partisi'nin programında öne çıkan çözüm önerileri, programda şöyle sıralandı:

KARBONSUZ EKONOMİ: Toplumsal ve siyasi yapıları, ekonomik ilişkileri ve dinamikleri yerinden sarsan iklim krizine, ekonomideki fosil yakıt bağımlılığı neden oluyor. Çözüm ekonominin karbonsuzlaştırılması. 2050'ye kadar fosil yakıt kullanımını tamamen terk etmeyi hedefliyoruz.

YEŞİL YENİ DÜZEN: Enerji ve ulaşım altyapısının dönüştürülmesi, enerji verimliliği, iyi işler yaratılması ve hayat kalitesinin artırılması, müşterekleşme, sürdürülebilir turizm, küçük ölçekli tarım, bakım hizmetleri, alternatif ve enformel alanlardaki işler gibi ekonomik etkinliklerin teşvikiyle topyekûn bir dönüşüm.

HERKES İÇİN SU HAKKI: Su tüm insanların, diğer canlıların ve gelecek kuşakların vazgeçilmez hakkı olan bir müşterek. Yeşiller olarak, bozulmuş su döngüsünü onaran, tarımsal, evsel ve endüstriyel su kullanımında su tasarrufunu amaçlayan su politikaları geliştireceğiz. Herkes için iyi, temiz ve sağlıklı gıda! Doğal kaynakları, biyolojik çeşitliliği, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden tarımsal zehirleri yasaklayacağız. Çiftçileri şirketlere ve tarımsal zehirlere bağımlı olmaktan kurtaracak bir teşvik ve garanti altyapısı kuracağız. Bütüncül, onarıcı ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla doğal kaynakların tüketilmesinin, toprak bozulumunun, ormansızlaşmanın ve çölleşmenin önüne geçeceğiz.

KURUCU ÜYE LİSTESİ

Kuruluşu tamamlanan Yeşiller'in kurucu üye listesinde yer alan 110 isim ise şöyle:

Adnan Genç, Ahmet Atıl Aşıcı, Ahmet Salih Tuna, Akgün İlhan, Akın Akınsal, Ali Kerim Mutlu, Ali Osman Karababa, Ali Rıza Danış, Ali Serdar Gültekin, Alidost Numan, Ali Alper Akyüz, Alper Tolga Akkuş, Arca Alpan, Arca Yılmaz, Ayla Tokmak, Ayşe Akdeniz, Ayşe Bilge Öztürk, Ayşe Ceren Sarı, Bahar Topçu, Bedri Esmer, Berkan Özyer, Berkay Erkan, Buket Atlı, Burcu Meltem Arık, Burcu Yeşil, Can Veyselgil, Cansın Leylim Ilgaz, Celal Ay, Cihat Demirtaş, Çağlayan Koşal, Çiğdem Yalçın, Deniz Kaynak, Devin Bahçeci, Efe Göktoğan, Efe Baysal, Ege Tuğrul, Emel Kurma, Emine Özkan, Emre Kösemen, Engin İnan, Ercüment Gürçay, Erdal Karayazgan, Erdost Yıldız, Ergin Cinmen, Esat Özbayram, Fatma Çiğdem Aydın , Feyha Karslı, Firdevs Sema Tatlı, Füsun Özcan, Gizem Akhan, Gizem Ballı, Gizem Kastamonulu, Gülce Yeniev, Gülnur Aksop, Güneş Akçay, Güneşin Aydemir, Hakan Ozan Erzincanlı, Haluk Yurtkuran, Hüseyin Öztürk, Işıl Sarıyüce, İdil Zeynep Dağdemir, İlhami Alkan Olsson, İnci İşbulur, Koray Doğan Urbarlı, Korhan Gümüş, Layra Mete, Mahir Ilgaz, Mahmut Boynudelik, Mehmet Demir, Melisa Kutluğ, Meltem Düzel Ayral, Murat Özbank, Mustafa Çakılcıoğlu, Müge Yorgancı, Nazan Ünverir, Nazlı Danış, Nedim Arul, Nil Kayarlar Sarrafoğlu, Nil Mutluer, Oral Kaya, Orhan Esen, Özge Doruk, Özgecan Kara, Özlem Teke Taşdemir, Pelin Cengiz, Pınar Demircan, Rudi Sayat Pulatyan, Sara Nur Yıldız, Savaş Çömlek, Seda Yurtcanlı, Sedat Atalay, Sedat Gündoğdu, Sema Alpan Atamer, Sema Bayraktar, Sennur Baybuğa, Serdar İskit, Sevgi Mutlu, Sevil Turan, Sezin Öney, Süleyman Yılmaz, Şevket Uyanık, Tolga Öztorun, Turgay Özçelik, Ümide Aysu, Ümit Şahin, Ünsal Günal, Yağmur Özgür Güven, Yasemin Göksu, Yelda Çubukçu, Zerrin İren Boynudelik.