85 yaşında hayatını kaybeden usta oyuncu Cüneyt Arkın son yolculuğuna uğurlandı. Cüneyt Arkın'ın naaşı, ailesi ve yakınları tarafından sabah saatlerinde Zincirlikuyu Gasilhanesi'nden alındı. Arkın'ın Türk bayrağına sarılı tabutu, tören için Atatürk Kültür Merkezi'ne getirildi.

Arkın'ın tabutu sahneye konuldu. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Arkın'ın hayat arkadaşı Betül Cüreklibatır, oğulları Murat Arkın, Kaan Cüreklibatır, sanatçılar ile yakınları katıldı. Törende Arkın'ın oynadığı sinemaların kesitlerin yer aldığı bir film gösterildi.

Tören sonrasında Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılınan Arkın, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndan son yolculuğuna uğurlandı.

MURAT ARKIN: "AĞLAMAYIN BE"

Cüneyt Arkın'ın oğlu Murat Arkın yaptığı konuşmada "Bizim ailemiz güzel bir aile. Ama bugün sizlerin sayesinde anladım ki bizim ailemiz daha büyükmüş. Ayaklarınıza sağlık. Babam övülmeyi çok sevmezdi bu tören aslında onu sevenler bizler için. O hayatımda hep milletim dedi, halkım dedi, vatanım dedi...

O şimdi cennete gitti biliyorum ama gerçekten böyle adamlar cenneti bile vatan yapacak adamlar. Konuşmak çok güç. Baktığım her yerde o var. Attığım her adımda o var... Oğlum bela üzerine gelirse kaç, bu senin korkak olduğunu göstermez, geri adım at. Ama baktın adım atacak yer kalmadı beladan daha bela ol.

Dili, dini, ırkı, politik görüşü ne olursa olsun tüm insanları birleştiren biri olmuş Cüneyt Arkın. Onun filmleriyle açılışı yaptık onun repliğiyle bitirmek istiyorum: Ağlamayın be, böyle insanlara ağıt değil destan yaraşır!"

KAAN CÜREKLİBATUR:

Cüneyt Arkın'in oğlu Kaan Cüreklibatır, babasının ardından konuşmakta güçlük yaşadı. Kaan Cüreklibatır "Filmlerini izleye izleye iyi insan olmayı öğrendim. Yaşama cesaretinin ta kendisiydi o. Ben onun önünde sevgi ve saygıyla eğiliyorum."

Kaan Cüreklibatır'ın konuşmasının tamamı şöyle:

"Ailemiz çok güzel bir aile birbirini seven sayan ve kollayan bir aile… Büyüdük, evlendik, çocuklarımız oldu. Temelimiz bizi eğiten, bize öğretmen olan babamız… Aslında onunki ölüm değil. Ölümle gelen ölümsüzlük. Hayatı çok zor yaşamış ama dolu dolu yaşamış… Anneme hep şöyle derdi 'Betül sen dünyaya yetecek kocaman bir merhametsin', Murat'a 'satranç oynarken beni yine yendin oğlum' derdi. Bana gelince 'ne güzel gözlerin var, dünyaya mavi mavi gülümsüyorsun' derdi.

Küçüktüm bir röportajında 'çocuklarınızı nasıl yetiştiriyorsunuz' diye sormuşlardı. Şu cevabı verdi: Ben çocuklarımın mutlu olmasını, gülmesini ve iyi insan olmasını istiyorum. Çocuktum anlayamamıştım, iyi insan nedir? nasıl olunur? diye. Filmlerini izleye izleye iyi insan olmayı öğrendi.

Mütevazılığı, iyilerin hep kazandığını, kötülerin kaybettiğini öğrendim. Son kitabının yazılarını bana yazdırmıştı, bütün bedeninin ruhunun bana geçtiğine inanıyorum. Bir makalede şöyle diyordu 'hayatı yaşamak cesaret ister'. Yaşam cesaretinin ta kendisiydi o… Bize düşen de onun eserlerini yaşatmak, ben onun önünde sevgi ve saygıyla eğiliyorum. Bana öğrettikleri için teşekkür ediyorum."

EDİZ HUN: "BEDENİMDEN BİR PARÇA KOPMUŞ GİBİ"

Törende konuşan ünlü aktör Ediz Hun, 'Dünyada birçok aktör çok başarılıydı, çok önemli filmler yaptı, müthiş filmlerdi ama Cüneyt'teki kabiliyet, önsezi ve kabiliyet onlarda yoktu. Ben adeta bedenimden bir parça kopmuş gibi hissediyorum.

Olağanüstü bir insandı, emsalsizdi. Tarihin yapraklarında Cüneyt Arkın ismi altın harflerle yazılacaktır Aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum' dedi.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN: "HALK KAHRAMANIYDI..."

Arkın'ın çocukluk arkadaşı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Bugün hepimiz büyük bir acı içerisindeyiz. Gençlik yıllarımızın, üniversite çağına kadarki yıllarımızı bir arada geçirdiğimiz günler film şeridi gibi geçiyor. Doktorluktan vazgeçerek sinema dünyasına girmiş bir arkadaşımdı. Cüneyt, bir halk kahramanıydı.' dedi.

EKREM İMAMOĞLU: "CÜNEYT ARKIN'I HİÇ UNUTMAYACAĞIZ..."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Cüneyt Arkın, sinemayla özdeşleşmiş en önemli sanatçılardan biriydi. Bugün benimde sinemayla tanışmama vesile olan Cüneyt Arkın'ı uğurluyoruz. İnsan düşününce sanki evinde varolan bir insanı kaybediyor. Yakın zamanda kendisini ziyaret edip, uzun uzun sohbet etme şansına eriştim. Cüneyt Arkın'ı hiç unutmayacağız. İsmini yaşatmak boynumuzun borcudur. İstanbul'da anısını yaşatmaya hepinizin huzurunda söz veriyorum." şeklinde konuştu.

Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya , Arkın'ın hayat arkadaşı Betül Cüreklibatır, oğulları Murat Arkın, Kaan Cüreklibatır, sanatçılar Türkan Şoray, Mahmut Cevher, Nuri Alço, Burak Özçivit, Kerem Alışık, Tamer Yiğit, Serdar Gökhan ve usta oyuncunun binlerce hayranı katıldı.

Hayranları caminin dışına kadar taştı. Gözyaşlarını tutamayan eşi Betül Cüreklibatır'ı ise yakınları teselli etti.

Yeşilçam'ın efsane ismi Cüneyt Arkın Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.