Harvard Üniversitesi'ndeki mühendisler tarafından geliştirilen teste 'Sherlock' ismi verildi. Geliştirilen tanı cihazı Sherlock, akıllı telefonlarda uygulama şeklinde olacak yine telefondan test sonucu doğrulanacak.

Sherlock, deneylerde kovid-19 un üç farklı varyantını tespit edebilmeyi başardı. Yeni tanı cihazı, hasta numunelerini merkezi bir test konumuna taşıma ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve numune hazırlama adımlarını büyük ölçüde basitleştiriyor. Hastalara ve doktorlara, gelişen bir salgın sırasında kritik olan birey ve toplum sağlığına ilişkin daha hızlı ve daha doğru bir sonuç veriyor.

Tükür, bekle, tara

Tükürük örneği hazırlama ve Sherlock reaksiyonunu tek bir tanıya entegre etmek için ekip, iki odacıklı, pille çalışan basit bir cihaz tasarladı. Isıtılmış bir numune hazırlama odası ve ısıtılmamış bir reaksiyon odası. Bir kullanıcı numune hazırlama odasına tükürür, ısıyı açar ve tükürüğün filtreye girmesi için üç veya altı dakika bekler. Kullanıcı filtreyi çıkarır ve reaksiyon odası kolonuna aktarır, ardından filtreyi hazneye bırakan bir pistonu iter ve SHERLOCK reaksiyonunu etkinleştirmek için bir su deposunu deler. Elli beş dakika sonra, kullanıcı renkli transillüminatör penceresinden reaksiyon odasına bakar ve bir floresan sinyalinin varlığını doğrular.

Araştırmacılar teşhis cihazlarını 27 Covıd-19 hastasından ve 21 sağlıklı hastadan alınan klinik tükürük örneklerini kullanarak test ettiler. Sherlock'un test edilen kişilerin yüzde 96'sında Covıd-19 pozitif hastaları ve yüzde 95'inde virüs taşımayan hastaları teşhis etmeyi başardı.