Yemen'de son durum giderek felakete doğru ilerliyor. Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG) ile Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) arasında el-Beyda ve Taiz illerinde meydana gelen çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğü bildirildi.

HDG Beyda ili komutanlarından Hüseyin el-Beydani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suuma ilçesinde dün geceden bu yana direniş güçleri ve Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlısı birlikler arasında çatışma yaşandığını, 3'ü HDG'den 11'i Husi militanlardan 14 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 kişinin yaralandığını aktardı. Beydani, çatışmalarda, selefi er-Reşad Partisi başkanının oğlu Eyyub Muhammed Musa'nın da hayatını kaybettiğini söyledi.

Taraflar arasında çatışmaların Suuma, Zi Naim ilçeleri ile Tayyab ve Al Hamikan bölgelerinde dün geceden bu yana devam ettiğini belirten Beydani, "HDG, Suuma cephesinde yeni bölgelerinde kontrolü ele geçirdi. Şa'bu Salim ile Sahva Dağı'ında denetimi yeniden sağlayan direniş güçleri el-Akle bölgesinin tamamını ele geçirdi. Çatışmalarda Husilere ait askeri techizata da el konuldu" dedi.

- Taiz'deki çatışmalar

Husiler ve Salih yanlıları ile HDG arasında Taiz'in farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtildi.

HDG'nin sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, Taiz'in Muha bölgesinde taraflar arasındaki çatışmalarda ölen Husilerin sayısının 23'e yükseldiği, onlarcasının yaralandığı ifade edildi. Kentin güneyindeki El-Mesrah, eş-Şakab bölgelerindeki çatışmalarda ise HDG'den 4 kişinin öldüğü, 9 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Koalisyon güçlerinin de hava desteği sağladığı operasyonlar kapsamında kentin doğusundaki el-Kurbe tepesinde Husilere ait bir uçaksavar ile tankın imha edildiği kaydedildi.

Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre ise Husiler ile Salih yanlılarının Taiz kentinde yerleşim alanlarını hedef alan topçu saldırılarında bir sivil yaşamını yitirdi, 19 kişi yaralandı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri mart ayında, ülkede yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için operasyon başlatmıştı.

Operasyonun yanı sıra Husiler ve onlara destek veren devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar, ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor.