"Sanayici yatırım yapmayı düşündüğü an, kazmayı vurup işe başlayabilmeli" diyen Bakan Özlü, Üretim Reform Paketi'ne ay sonunda nihai halini vereceklerini söyledi. Özlü, FETÖ temizliğiyle ilgili de, "Kurumlarımız güçleniyor, yükünü atıyor" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Sanayicimizin elinde kağıt, bakanlık bakanlık dolaşmasını istemiyoruz. Sanayicimizi yormadan istediği belgeyi, teşviği almasını kolaylaştıralım istiyoruz" dedi. Bakan Özlü, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Üretim Reform Paketi'ni internet sitesi kanalıyla sektörün görüşüne sunduklarını ve tartışmaya açtıklarını anlatan Özlü, ay sonunda görüşleri gözden geçirerek, pakete nihai halini vereceklerini bildirdi.

EMLAK VERGİSİ YOK

Üretimle ilgili tüm kişilere pakete görüş vermeleri konusunda çağrıda bulunan Özlü, "Yerli ve yabancı sanayici bir yatırım yapmayı düşündüğü an, gelip kazmayı vurup işe başlayabilmeli. Önceki işlemleri bakanlık olarak biz yapmalıyız. Özel endüstri bölgeleri kurulmasının önünü açıyoruz. OSB'lerdeki yatırımcılardan emlak vergisi alınmaması gibi hususlar da var" dedi.

TOKİ MODELİ ŞİRKET

Yatırım konusunda sistemi dönüştürmek için bir şirket kurma düşüncesinde olduklarına da değinen Bakan Özlü, bu konuda sorulan bir soruya, "Bunu, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türksat gibi düşünün" cevabını verdi.

ŞEKERE DÜZENLEME

Bakan Özlü, Üretim Reform Paketi yasa tasarısında yer alan nişasta bazlı şekerler konusundaki bir soruyu yanıtlarken, "Mısır üretenler de Türk vatandaşı, şeker pancarı üretenler de Türk vatandaşı. Yani pancar üretenler değerli de mısır üretenler değersiz mi? Kota konusu her sene gündeme geliyor, biz bunu bakanlıklar ve üreticilerle tartışıyoruz, mutabık kaldığımız rakamı yazıyoruz" diye konuştu. Bakan Özlü, şeker yasasıyla ilgili bir düzenleme yapacaklarına da dikkat çekti.

TÜBİTAK'TA SÜREÇ HIZLANDI

Bakan Özlü, TÜBİTAK'taki süreçle ilgili de, "Rastgele değil, çok sıkı incelemeler sonucunda işlem yapıyoruz. TÜBİTAK'taki çalışmalar sürüyor" dedi. Özlü, TÜBİTAK'ın yeniden yapılandırılmasına yönelik de, çalışmayı kısa sürede Başbakan Binali Yıldırım'a sunmayı planladıklarını söyledi. Özlü, "TÜBİTAK, iş yapan değil, iş yaptıran bir kurum haline gelecek" dedi.

'BABAYİĞİT' BEKLEMİYORUZ SONUCA YAKLAŞTIK

Yerli otomobilin üretiminde iş modeli üzerinde çalıştıklarını da belirten Özlü, sonuca oldukça yaklaştıklarını ifade etti. Bu konuda bir 'babayiğit' beklentisinde olmadıklarını, çalışmalarını sürdüklerini vurgulayan Özlü, dünyanın önemli otomobil markalarının kuruluşunda devlet katkısının önemli rol oynadığını belirtti. Özlü, "Küresel bir başarıyı hedeflememiz gerekiyor. Türkiye’de üretilen otomobiller bu yıl 1.5 milyon rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Biz yerli bir marka oluşturmak istiyoruz. Türkiye'deki mevcut altyapı bir otomobili tasarlayıp üretmeye yeterli. Teknik problem yok" dedi.

FETÖ TEMİZLİĞİ YAPTIKÇA KURUMLARIMIZ GÜÇLENİYOR

Bakan Özlü, bakanlığa bağlı kurumlarda yapılan görevden almaları da değerlendirdi. Bakanlık olarak daha önce kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Özlü, bu çerçevede bakanlık merkez teşkilatından 62, KOSGEB'den 71, TSE'den 13, Türk Patent Enstitüsü'nden 13, TÜBİTAK'tan 368 olmak üzere 527 kişinin görevden çıkarıldığını ifade etti. Özlü, "Merkez teşkilatımız ve kurumlarımızın geleceğiyle ilgili endişeli değilim. Bu temizliği yaptığımız sürece kurumlarımız güçleniyor. Kurumlarımız üzerindeki bir yükü atıyor" dedi.