Cumhuriyet gazete yönetici ve yazarları hakkında açılan 'FETÖ' davasının ilk duruşması dün görüldü.

CHP ve HDP'li milletvekilerinin yanı sıra bazı Avrupa Parlamentosu vekilleri de duruşmaya izleyici olarak katıldı. Yabacı basının da salonda yerini aldı. Duruşma öncesinde açıklama yapan CHP ve HDP'li vekiller yargıyı suçlayıp sanıkların serbest bırakılmasını istedi. Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında yürütülen soruşturma sonucunda firari sanıklar Can Dündar ve İlhan Tanır ile aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda firari sanıklar gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve İlhan Tanır ile aralarında Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık'ın da bulunduğu 12'si tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı. Tarafların avukatları, bazı CHP ve HDP'li milletvekileri ile kimi Avrupa Parlementosu vekillerinin de izleyici olarak katıldığı duruşmaya, firari sanıklar Can Dündar ve İlhan Tanır ise gelmedi. Çok sayıda yerli ve yabacı basın mensubunun da takip ettiği duruşmaya, sanıklara destek vermek amacıyla gelen bir kısım izleyici katılımcı sayısının fazla olması nedeniyle salon dışında kaldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan 274 sayfalık iddianamede, sanıklar Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

MAHKEME ÖNÜNDE CHP ŞOVU

Duruşma öncesi bir grup davaya destek olmak amacıyla İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde toplandı. Burada açıklama yapan CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, 9 aydır Cumhuriyet gazetesini susturmaya yönelik operasyonun devam ettiğini önü sürerek, "Operasyon sadece Cumhuriyet gazetesine değil, muhalif medyaya yapıldı. Türkiye'de hiçbir muhalifin sesinin çıkmayacağı bir düzenin kurulmaya çalışıldığını görüyoruz" diye konuştu. Ortaya akıl dışı bir iddianame koyulduğunu ifade eden Yarkadaş, "Bu iddianame balondur" diyerek elindeki balonu patlattı.