İstanbul Ümraniye'deki bir gecekonduda 2007 yılında 27 el bombası ele geçirilmesiyle başlayan ve aralarında Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, emekli tuğgeneraller Veli Küçük, Levent Ersöz ile Yalçın Küçük, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da aralarında olduğu 274 sanıklı Ergenekon davasında Yargıtay son sözü söyledi.

Yargıtay, yerel mahkemenin kararını "delillerin toplanmasında hukuka aykırılık gördüğü için" bozdu.

"ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ DİYE BİR ŞEY YOK"

Ergenekon Davası'nın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, "Ergenekon terör örgütü"nün, kim tarafından ne zaman kurulduğunun, suçlarının, hiyerarşik yapısının ortaya konulmaması, liderinin belli olmaması gibi nedenlerle yerel mahkemenin "Ergenekon terör örgütü" kabulünde isabet bulunmadığına hükmetti.

9 YIL SONRA GELEN KARAR

Ümraniye'deki bir gecekonduda 27 el bombasının ele geçirilmesiyle başlayan Ergenekon davası, temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi heyetinin son sözü söylemesiyle 9 yıl sonra karara bağlanmış oldu.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Murat Ergün'ün twitter'dan yaptığı açıklamalara göre Yargıtay'ın bozma gerekçesi şu şekilde sıralandı;

1- İlker Başbuğ Yüce Divan'da yargılanmalıydı.
2- Danıştay saldırısı davası Ergenekon ile birleşmemeliydi.
3- Soruşturmada 147 ve 148 ihlal edildi. Geceleyin ifade alındı. Bu hukuksuzdur.
4- Sanık ve avukatlara süre sınırı konularak savunma izni verilmesi, sözlü beyana izin verilmemesi hukusuzdur.
5- Sebepsiz yere davalar birleştirildi ve yargılama uzatıldı. Hukuksuzdur.
6- (Osman Yıldırım için) Bir koyundan 3 post çıkarılmış
7- Devlet sırrı olduğu söylenen delili polis ve savcı inceleyemez. Avukat büro ve evlerinde usulsüz arama yapılmıştır.
8- Askeri mahallerde usulsüz arama yapılmıştır.
9- CMK 134 ihlal edilerek dijitallerin imajlarının arama mahalinde alınmaması bir kopyasının sanığa verilmemesi hukuksuzluktur.
10- Avukat ve müvekkili arasındaki gizli olması gereken görüşmeler hukuksuzca dinlenmiştir.
11- Bazı CMK hükümlerini beğenmeyerek uymuyorum diyen Silivri mahkemesi hukuksuzluk yapmıştır.
12- Ergenekon Örgütünün kabulü mümkün değildir. Ceza Dairesinin kabulü ile Silivri mahkemesinin kabulü farklıdır.
13- Resmi kurumlar, Emniyet, Genelkurmay "Ergenekon yok" dediği halde bu hususların dikkate alınmaması hukuksuzluktur.
14- Ergenekon isimli bir terör örgütü yoktur. Ergenekon örgütünün ne zaman kim tarafından kurulduğu nasıl üye olunduğu ispatlanmamıştır.
15- Osman Yıldırım Danıştay saldırısından ceza almalıydı.

PERİNÇEK'TEN İLK YORUM: MÜKEMMEL BİR KARAR

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Yargıtay'ın 'Ergenekon Davası' kararını değerlendirdi. Perinçek, "Türkiye'nin her kuvvetinin katılımıyla, sivil kuvvetlerin katılımıyla, polisimizin katılımıyla en son Yargıtay mührünü vurdu. Türkiye'nin birliğine bütünlüğüne Yargıtay mührünü vurmuştur." dedi.

Perinçek, şu açıklamayı yaptı: "Şimdi Yargıtay, Türkiye'yi bölme tertibini hendeklere gömmüştür. Nasıl Türk Silahlı Kuvvetleri Güneydoğu'da, vatanımızın o parçasında, Sur'da, Dicle'de PKK'yı hendeklere gömüyor, Yargıtay da hukuksuzluğu, haksızlığı, Türkiye'yi bölmeye yönelik tertibi hendeklere gömmüştür. Mükemmel bir karardır. Dünya hukuk tarihine geçecek derslerle dolu bir karardır. Türkiye'nin ufku, önü açılmaktadır. Türkiye'ye kurulan tertipler yerle bir olmaktadır. Burada iki kuvvet hedef alındı, TSK silahla Türkiye'yi koruduğu için onun iradesini kırmadan, esir etmeden Türkiye'yi bölemezlerdi. Türkiye'nin her kuvvetinin katılımıyla, sivil kuvvetlerin katılımıyla, polisimizin katılımıyla en son Yargıtay mührünü vurdu. Türkiye'nin birliğine bütünlüğüne Yargıtay mührünü vurmuştur."


DAVANIN GEÇMİŞİ

Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan davanın yerel mahkeme süreci, 6 yıl 2 ay sürdü.

Kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı Silivri Cezaevi'nde oluşturulan duruşma salonunda gördü.

Kararda, emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan "darbeye teşebbüs suçundan" ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Mahkeme, Mehmet Haberal'ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay'ı 34 yıl 8 ay, Sinan Aygün'ü 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum ederken, diğer sanıklara da çeşitli cezalar verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN İHLAL KARARI

Bazı sanıklar, Ergenekon davasına bakan, kapatılan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararı yazmasının 7 ay sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı üzerine, kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler sanıkları tahliye etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Başsavcılığın tebliğnamesinde, esasa girilmeden "usul" yönünden bozma istendi.