Sağlık Bakanlığı, Çin'den gelen tüm uçaklardaki yolcuların inişte termal kameralarla taranacağını bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Çin'de görülen "koronavirüs" dolayısıyla bakanlık bünyesindeki bilim kurulunun dün toplandığı hatırlatıldı.

Toplantıda, Çin'den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık kontrolü önlemlerinin alınması, yolcu iletişim bilgi formlarının doldurulması ve yer personelinin bilgilendirilmesi yönünde karar alındığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Çin hükümetinin bölgeyi karantina altına almasının ardından, Çin'e ait bir hava yolu firması tarafından haftada üç gün düzenlenen Vuhan-İstanbul seferleri durdurulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu konuda henüz bir uyarı yapılmamış olmasına rağmen, Bakanlığımız tarafından Çin'den gelen tüm uçaklardaki yolcuların uçaktan inişte termal kameralarla taranması

KORONAVİRÜSÜ NEDİR?

Çin ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileri, enfeksiyonun bir koronavirüs olduğu sonucuna vardı.

Koronavirüsler geniş bir virüs ailesi olmakla birlikte sadece altısının (yenisi ile birlikte 7) insanları enfekte ettiği biliniyor. Wellcome Trust'tan Dr. Josie Golding hastalığın Sars'a benzerliği üzerine "Sars'ın güçlü bir anısı var, burası çok fazla korku geliyor, ancak bu tür hastalıklarla başa çıkmak için çok daha hazırız" dedi.

Koronavirüsler hafif soğuk algınlığından ölüme kadar pek çok semptoma neden olabilir.

Edinburgh Üniversitesi'nden Prof Mark Woolhouse Edinburgh "Yeni bir koronavirüs gördüğümüzde, semptomların ne kadar şiddetli olduğunu bilmek istiyoruz - bu soğuk algınlığı semptomlarından daha fazla ve bu bir endişe ama Sars kadar şiddetli değil" dedi.

KORONOVİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Koronovirüsü solunum sistemini doğrudan etkileyen SARAS virüsünün bir türevidir. Dolayısıyla virüsün etkileri de solunum yoluna verdiği tahribatla görülebilmektedir. Öksürme, burun akıntısı, boğaz ağrısı şiddetli ateş gibi griple benzer belirtiler gösterebilir. Bununla birlikte kalp ve akciğer de tahribata yol açarak bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler.

KORONOVİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI

Corono virüsünden korunma yolları, solunum yollarını etkileyen tüm virüslerden korunma yöntemi gibidir. Sık sık el yıkayarak kişisel temaslarda hijyen kurallarına dikkat ederek özellikle de toplu taşıma araçlarında ve kalabalık ortamlarda ağız maskesi takarak Corono virüsünden korunabilirsiniz.