Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili talepleri ele aldıklarını belirterek,” iyi gününde vergisini düzenli ödeyen mükellefimiz zor duruma düştüğünde, verginin kendisinde, faizinde, ödeme süresinde birtakım kolaylıklar getirmeyi düşünüyoruz.” Dedi

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal vergi afları, dolaylı vergiler, damga vergisi, KDV iadesi ile ilgili açıklamalar yaptı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili talepleri ele aldıklarını, yapılandırma taleplerini ortadan kaldıracak, iyi gününde vergisini düzenleyen mükelleflere kolaylıklar getirmeyi düşündüklerini belirterek şu açıklamayı yaptı.“ “Bir mükellef düşünün. İyi günü var ve o günde bütün vergisel yükümlülüklerini yerine getirmiş. Beyannameleri süresinde vermiş. Çıkan vergi borçlarını ödemiş. Geçmişe dönük inceleme yapılmış, tertemiz ve hiçbir sıkıntı yok. Kendisinden istenen bilgileri doğru vermiş. Ama bir gün gelmiş bu mükellef ekonomik sıkıntıya girmiş. İyi gününde ödediği vergiyi gerçekten içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle ödeyemez duruma gelmiş. Belki de cebinde beş kuruş para yok, ödeyecek durumda değil. Ya da para var ama o parayı o gün getirip verse zaten gidecek. Bir vadeye, zamana ihtiyacı var. Veya ‘bir taksitlendirme yapalım ama şu kadar faiz isteriz ‘ diyoruz. Zaten ekonomik olarak firma sıkıntıda. O konuda başka ülke uygulamalarını da gözen geçiriyoruz. İnşallah böyle genel yapılandırma taleplerini ortadan kaldıracak şekilde gerçekten iyi gününde vergisini ödeyen mükellefimize zor durumda ve zor gününde verginin kendisinde, faizinde, ödeme süresinde birtakım kolaylıklar getirmeyi düşünüyoruz. Tecil müessesinden daha ileri bir adım.”

Ağbal, damga vergisi, ÖTV, gibi dolaylı vergilerin ve KDV ‘nin toplamanın kolay olduğunu, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi’nin toplanmasının zor olduğunu belirterek, vatandaşın ve şirketlerin ‘biz ne kadar vergi ödüyoruz’ diye kendine sorması gerektiğini belirterek,” dolaysız vergiler OECD ortalamasının yarısı ise hepimiz buradan bir ders çıkarmalıyız. Bu, doğru değil. Bizim daha fazla Gelir Vergisi, daha fazla Kurumlar Vergisi toplamamız lazım ”dedi

KDV iadelerini hızlandırmak için çalışma yaptıklarını, Damga Vergisi’nde firmaların maliyetlerini indirme ve kayıt dışılığı önleme adına yenilikler yapacaklarını da sözlerine ekledi.