15 Temmuz darbe girişiminde millete kurşun yağdıran 124 general ve amiral gözaltına alındı

FETÖ mensubu askerlerin 15 Temmuz Cuma akşamı başlattığı darbe girişimi engellenirken, Türkiye genelinde başlatılan soruşturmalar çerçevesinde, aralarında generallerin de bulunduğu çok sayıda asker yakalandı. Gözaltına alınan darbe girişimcilerinin bir bölümünün sorguları devam ederken bir bölümü adliyeye sevk edildi. Cuntacıların Genelkurmay Başkanı Akın Öztürk, Orgeneral Adem Huduti ve Korgeneral İlhan Talu'nun da aralarında bulunduğu 102 general ve amiral sulh ceza hakimliklerindeki sorguları sonucunda tutuklandı.

SORGUNUN ARDINDAN TUTUKLAMA

  1. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile 2. Ordu İdari Kurmay Yar Başkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, savcılık sorgularının ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan amiral ve generaller arasında yer alan Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

DARBECİLERİN HAVA KUVVETİ KOMUTANI

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Korgeneral Metin İyidil, Şırnak'ta yakalanan Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya, Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, 23.Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile Akçay, Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek çıkarıldığı mahkemece “darbeye teşebbüs” suçu nedeniyle tutuklandı. 15 Temmuz kalkışmasını gerçekleştirilen darbecilerin listesinde adı Hava Kuvvetleri Komutanı olarak geçen Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan gözaltına alındı. Demirarslan'ın önceki gece saat 23.30'da Jandarma tarafından gözaltına alındığı, dün sabah saatlerinde de Emniyet'e teslim edildiği öğrenildi.

ARI'YDI KELEBEK OLDU

Bu arada Edirne'de tutuklanan 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Arı'nın, ağabeyi soyadını ''Kelebek'' olarak değiştirdiği belirlendi. Öte yandan Diyarbakır'da görevli Tuğgeneral Savaş Beyribey, savcılığın itirazı üzerine dün yeniden gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

GECE 03.00'TE U DÖNÜŞÜ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal'ın 15 Temmuz gecesi güç denemesinde başarılı olamayacağını anlayınca saat 03.00 gibi “Efendim, sizin emrinizdeyim” dediğini söyledi. İstanbul'dan Gaziantep'e geldiği sırada 10 tankla karşılaştığını söyleyen Şahin, “Arkadaşlarımız, olay günü Murat Soysal'ın tavırlarının değiştiğini söylediler. Beni arayarak tugayın kapılarını iş makinalarıyla kapatmamızdan ötürü yaşadığı rahatsızlığı dile getirmeye çalışıyor. Ben de aksine her türlü tedbirin alınması için talimat verdim. Kendisinin ismi sıkıyönetim komutanı olarak geçiyordu. Gece saat 03.00'e kadar güç denemesi yaptı. Güç denemesinde başarılı olamayınca saat 03.00'ten sonra da 'Efendim, sizin emrinizdeyim' diyor” dedi.

Kaynak: Yeni Şafak