Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü kentte, Van Gölü'ne sabah erken saatlerde açılan balıkçılar, avladıkları inci kefalini satarak geçimlerini sağlıyor.

Van Gölü'ne kıyısı bulunan Van'ın İpekyolu, Edremit, Tuşba, Gevaş ve Erciş ilçeleri ile Bitlis'in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde sabah erken saatlerde bir araya gelen balıkçılar, "Vira bismillah" diyerek dondurucu soğukta açıldıkları Van Gölü'nde inci kefali avlıyor.

Her gün yaklaşık 20 ton balık avlayan balıkçılar, bunları kilosunu 1,5 liradan satarak evine ekmek götürüyor.

"Çocuklarımızın rızkını buradan sağlıyoruz"

Gevaş ilçesinde 15 yıldır balıkçılık yapan Ümit Teren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık sezonunda hemen hemen her gün göle açıldıklarını söyledi.

Akşam saatlerinde göle bıraktıkları ağları sabahın ilk ışıklarıyla toplamaya başladıklarını anlatan Teren, "Hava ne kadar soğuk, göl ne kadar dalgalı olsa da gelip ağlarımızı çekmek zorundayız çünkü burası bizim ekmek teknemiz. Çocuklarımızın rızkını buradan sağlıyoruz." dedi.

Teren, avladıkları balıkların bir kısmını Van-Gevaş karayolunda kurdukları tezgahlarda sattıklarını bir kısmını da başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlere kilogramını 1,5 liraya gönderdiklerini aktardı.

İnci kefalinin fiyatının diğer balıklara göre düşük olduğunu vurgulayan Teren, "İnci kefalinin de para etmesini, çektiğimiz onca eziyete değmesini istiyoruz. Onlarca kişi evine ekmek götürüyor. Bu işi herkes yapamaz. Bazen ağları çektiğimizde ağlar elimizde buz tutuyor." diye konuştu.

Teren mesleği, yaklaşık 40 yıl balıkçılık yapan babasından devraldığını dile getirdi.

113 teknede 600 balıkçı

Orhan Yadigar ise yaklaşık 25 yıldır çocuklarının rızkı ve eğitim ihtiyaçları için balıkçılık yaptığını ifade etti. Balıkçılığı herkesin yapamayacağını öne süren Yadigar, şöyle devam etti:

"Bazen hava öyle soğuk oluyor ki üzerimize sıçrayan damlalar bile donuyor. Soğuktan ellerimiz ve parmaklarımız şişiyor. Bölgemizde fazla iş imkanı olmadığından çocuklarımızın rızkı için soğuğa, zorluğa katlanıyoruz. Bu işi ailemizin geçimi için yapmak zorundayız."

Gevaş Akdamar Göl Motorlu Taşıtları Kooperatifi Başkanı Mesut Avcı ise Van Gölü’nde yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin üreme dönemi 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanma yasağı olduğuna dikkati çekti.

Her yıl bu 3 aylık süreçte avlanma yapamadıklarını aktaran Avcı, "Van Gölü'nde 113 balıkçı teknesi bulunmakta. Bu teknelerde çalışan 600'e yakın balıkçı da geçimini bu işten sağlıyor." dedi.

Kaynak: AA