Halis Mutlu -

Sayıştay, Bezmialem Vakıf Gureba Hastanesi'nin, sağlık hizmetlerinin yüzde 20'sini yoksullara ücretsiz sağlamasına ilişkin şartı yerine getirmediğini tespit etti.

2010 yılında kurulan Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'nin kurulmasının ardından bu isimle anılan hastane de vakfın üniversitesi tarafından kullanılmaya başlamıştı.

Vakıflar Meclisi, üniversitenin kuruluşuna ilişkin aldığı kararla, Bezm-i Alem Valide Sultan Vakfı'nın vakfiyesindeki "guruba şartının" yerine getirilmesi maksadıyla, üniversite hastanesi ve bağı sağlık kuruluşlarının hizmetlerinin yüzde 20'sinin yoksullara ücretsiz bir şekilde vermesini kararlaştırdı.

Sayıştay'ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yaptığı denetimde bu şartın yerine getirilmediği belirlendi.

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KONTROL YAPMADI

Geçen günlerde kamuoyuna duyurulan raporda, "Tıp fakültesi hastanesince verilen sağlık hizmetinin yüzde 20'sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi şartının sağlanmadığı ve genel müdürlükçe, üniversitenin bu yükümlülüğünün yerine getirilmesine ilişkin kontrolünün yapılmadığı görülmüştür" denildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın görevleri arasında "Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin vakfiye şartlarına uygun, eğitim hastanesi olarak etkin ve verimli çalışmasını sağlamak" da bulunuyor.

ORAN 0,07

1 Ocak 2020 - 31 Aralık 2020 tarihleri arasında muayene edilen hastalara ilişkin verileri inceleyen müfettişler, söz konusu tarihler arasında hastanede 538 bin 775 kişinin muayene edildiğini ama sadece 404'ünün yoksul olduğunu ortaya çıkardı.

Bu tablo, ücretsiz muayene edilmesi gereken yoksul hasta oranının yüzde 20 olması gerekirken yüzde 0,07'de kaldığını gösteriyor.

746 bin 637 kişi polikliniklerde muayene olurken ücretsiz muayene olan yoksul hasta sayısı bin 528'de kaldı.

Sayıştay raporunda, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bu konudaki sorumluluğu da hatırlatıldı.

Paralı eğitim veren vakıf üniversitesinde tıp fakültesinin ücreti 125 bin, diş hakimliği 120 bin, eczacılık fakültesinin ücreti ise 90 bin lira.

Hastanede profesör ve doçent hekimlere muayene olmak isteyen hastalardan 200 ila 250 lira arasında fark ücreti de alınıyor.

GARİPLER İÇİN KURULUP VAKFEDİLMİŞTİ

Vakıf, 1875 yılında Osmanlı'nın 31. padişahı Abdulmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından kurulmuş ve "Bezm-i Âlem Gureba-i Müslimin Hastanesi'' adıyla vakfedilmişti.