Donald Trump liderliğindeki ABD yönetimi, Çin'in Uygurlara yönelik faaliyetlerini, "soykırım ve insanlığa karşı suç" olarak gördüklerini belirtmişti.

Washington'ın kararını değerlendirmesi ve söz konusu adımı destekleyip desteklemediği sorulan Başbakan Johnson ise, "Soykırım atfedilmesi yargıya ait bir meseledir. Ancak kendi adıma Doğu Türkistan'da olup bitenlerin ve Uygurların yaşadıklarının tamamen nefret verici olduğu kanaatindeyim." diye konuştu.

Euronews'teki haberde İngiliz yargısının, bir ülkenin 'soykırım' işlediğine hükmetmesi halinde, söz konusu ülke ile ticaret anlaşması yapılmasını engelleyen düzenleme dün parlamentoda iktidar partisinin oylarıyla reddedilmişti.

Muhalif partilerin tamamı ile İngiltere'deki dini toplulukların kanaat önderleri de Brexit sonrası ticaret anlaşmalarına ilişkin yasada değişikliğe gidilmesini destekliyordu.

Konuyla ilgili açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanlığı da, Çin'in Doğu Türkistan'da hak ihlallerinde bulunduğunu kabul etmekle birlikte 'soykırım' hükmünün ancak uluslararası mahkemelerce verilebileceğini bildirdi.