Dünya Uygur Kurultayı ve Doğu Türkistan Spor ve Gelişim Derneği, Çin'de 4-20 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılması planlanan Olimpiyat Oyunları öncesi İstanbul'da bulunan Olimpiyat Komitesi önünde protesto eylemi gerçekleştirerek, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'ne olimpiyatları boykot etmeleri için çağrıda bulundu.

"İNSANLIK ONURUNU KORUMA İLKESİ GÖZ ARDI EDİLMİŞTİR"

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2008 Yaz Olimpiyatlarını Çin Halk Cumhuriyeti'nde düzenleme kararının hem Olimpiyatların ilkelerine ters düştüğünün hem de halihazırda insan hakları ihlallerinde bulunan Çin hükümetini daha da cesaretlendireceğini belirtildiği açıklamada, "Bu eylemlerin insanlığa karşı suç ve hatta soykırım boyutuna ulaşmasına sebep olmuştur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, insan haklarını hiçe sayan Çin'in baskıcı rejiminin olimpiyatlara ev sahipliği yapmasına izin vererek, temel prensiplerinden olan 'insanlık onurunu koruma' ilkesini göz ardı etmiştir" denildi.

"ÇİN'DE OLİMPİYAT DÜZENLEMEK İNSANLIK SUÇUNA ORTAK OLMAKTIR"

Açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan'daki baskıcı rejimine şiddetli bir şekilde devam ettiği belirtilerek, "Bugün milyonlarca Uygur, Kazak ve diğer Türk halkları keyfi olarak gözaltına alınıp toplama kamplarına kapatılmakta, bu kamplarda tutulan mağdurlara toplu tecavüzler ve zorunlu kısırlaştırma uygulanmakta, aynı zamanda rızaları dışında tıbbi uygulamalar gerçekleştirerek organ hırsızlığı yapılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak Çin, Uygur ve diğer Türk halklarını bu toplama kamplarında zorla çalıştırarak köleleştirmektedir. İnsan hakları ihlallerinin her türlüsünün en şiddetli şekilde yaşandığı Çin Halk Cumhuriyeti'nde olimpiyat düzenlemek, bu insanlık suçuna ortak olmaktır" ifadelerine yer verildi.

"TÜRKİYE OLİMPİYATLARI BOYKOT ETSİN"

Açıklama şöyle sonlandırıldı:

"Dünyanın her yerinden insan hakları örgütleri tarafından Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne bu doğrultuda birçok rapor ve analiz sunulmuştur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tüm bu çağrılara sessiz kalarak ve birçok ülke tarafından Çin'in Doğu Türkistan'da yapmakta olduğu vahşetin insanlığa karşı suç ve soykırım olarak tanınmasını hiçe sayarak, bu suça ortak olmaktadır.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2008 yılında yaptığı hatayı tekrar etmemeli ve bu soykırıma karşı çıkmalıdır. Bu nedenden ötürü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinden 2022 Kış Olimpiyat Oyunlarının başka bir ülkede yapılması için Uluslararası Olimpiyat Komitesine istekte bulunmasını, bunun kabul edilmemesi durumunda Beijing 2022 Kış Olimpiyat Oyunlarını boykot etmesini talep ediyoruz."