Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İngiltere'nin Liverpool kentini Dünya Mirası Listesi'nden çıkardı. Karara gerekçe olarak, kentin bu listeye girmesinin de temel sebebi olan tarihi rıhtımlarda inşaat nedeniyle 'geri döndürülemez kayıplar' yaşanması gösterildi.

Liverpool Deniz Ticareti Şehri, 2004'ten bu yana Dünya Mirası Listesi'ndeydi. Kentteki altı alan dünya mirası olarak belirlenmişti. Ancak kent, 'kalkınma projeleri' nedeniyle 2012'de alınan karar sonucu 'Tehlike Altındaki Dünya Mirasları' listesine eklenmişti. Bugün açıklanan kararla, Liverpool listeden tamamen çıkarıldı.

UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin sanal toplantısının ardından yapılan açıklamada, Liverpool kıyılarının aralarında Everton futbol kulübünün 500 milyon sterlinlik yeni stadyumunun da bulunduğu yeni yapılar nedeniyle 'sıradışı evrensel değerini' kaybettiği belirtildi.

Kentin Viktoryen rıhtımlarının bu inşaatlar nedeniyle tarihi değerini kaybettiği vurgulanırken, inşaat şirketi Peel Group'un bölgede daha önceden kullanılmayan alanları dönüştürme amaçlı 5.5 milyar sterlinlik projesinin 'ciddi bozulmaya ve geri döndürülemeyecek kayıplara' yol açtığı, kıyı şeridinin otantikliğinin ciddi ölçüde zarar gördüğü ve karakteristik özelliklerini yok ettiği aktarıldı.

SON 50 YILDA LİSTEDEN ÇIKARILAN ÜÇÜNCÜ YER

İngiliz basını, kararı Liverpool için 'utandırıcı' olarak niteledi. İlgili haberlerde, Umman'daki Arabistan Oriksi Barınağı ve Almanya'daki Dresden Elbe Vadisi'nin ardından Liverpool'un son 50 yılda Dünya Mirası Listesi'nden çıkarılan üçüncü yer olduğuna dikkat çekildi.

BELEDİYE BAŞKANI İNŞAATLARI SAVUNDU

Liverpool Belediye Başkanı Joanne Anderson ise kararın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ve geri alınması için başvuruda bulunacaklarını açıkladı. Anderson, UNESCO'nun kenti 10 yıldır ziyaret etmediğini savunarak kurumun 'yüz binlerce ziyaretçi çekecek ışıldayan bir futbol stadyumu yerine terk edilmiş bir boş alan görmeyi tercih etmesinin anlaşılmaz olduğu' iddiasında bulundu.