Hemen herkesin hayatı boyunca bir kez de olsa karşılaştığı uçuk vücuttaki bir enfeksiyonun haberci olabilir. Oldukça acı veren ve kişiyi rahatsız eden uçuk tedavi edilmediği sürece iltihaplanır. Genellikle dudakta kabarcıklar şeklinde beliren uçuklar bir hafta içerisinden kendiliğinden geçmektedir. Dudakta uçuk çıkmasının temel nedeni herpes isimli bir virüstür. Bu virüs temas yolu ile bulaşmaktadır. Uçuk genellikle dudak, burun ve çene bölgesinden görülmektedir. Evde yapılabilecek bazı bitkisel yöntemler ile uçuk hızlıca geçirilebilir.

Uçuk neden olur?

Uçuk çıkmasının en önemli nedenlerinden birisi herpes virüsüdür. Uçuk yarası kuru ve kabuklu haldeyse bulaşıcı değildir ancak ilerlediğinde uçuk yarasından sıvı bir şekilde iltihap akmaya başladıysa bu durumda uçuk bulaşıcı hale gelmiş demektir.

Uçuğa neden olan virüs ciltte temas yoluyla yayılmaktadır. Aynı zamanda cinsel ilişkide gerçekleşen oral seks de uçuğun ağız içerisinde yayılmasına neden olabilecek faktörler arasındadır. Ağız içerisine yayılan herpes virüsü de ciddi sıkıntılara neden olabilir ve zor iyileşen uçukların çıkmasına neden olabilir.

Hormonal değişiklikler (menstruasyon sırasında), ateş, yorgunluk, duygusal stres, cilt travması ve fazla güneşe maruz kalma gibi faktörler uçuğa neden olan virüsü yeniden etkinleştirip uçuğa neden olabilir.

Uçuk belirtileri nelerdir?

- Uçuk çıkmadan hemen önce görülen uyarı işaretleri şunları içerir:
- Dudak veya etrafındaki deride kaşınma,
- Yanma, ağrı,
- Karıncalanma

Kabarcıklar görünmeden önce ise şu şikayetler görülebilir:

- Boğaz ağrısı
- Ateş
- Yorgunluk
- Kas ağrıları
- Baş ağrısı
- Boyun lenf bezlerinde şişlik
- Yutma sırasında ağrı
- Sinirlilik

Uçuğa bağlı içi sıvı dolu kabarcıklar veya kızarıklık; dudaklar, diş etleri, ağız içi veya boğazda görülebilir. Kabarcıklar kümeler halinde aniden ortaya çıkar. Bu kabarcıklar kısa bir süre sonra patlar ve açık yaraya dönüşür. Yara, kırmızı bir taban üzerinde küçük, sığ, gri ülserler şekilde görülür. Birkaç gün sonra kabuklanmaya başlar ve daha kuru ve sarı görünür. Ağız içi yaralar ise ağrılıdır ve ağrı başlangıçta en şiddetlidir. Ağrı nedeniyle yeme ve içme zorlaşır.

- Yaralar dudaklarda, diş etlerinde, dilin ön kısmında, yanaklarda, boğazda ve ağzın çatısında oluşabilir.
- Diş etleri hafifçe şişmiş ve kırmızı olabilir ve diş etlerinde kanama görülebilir.
- Boyun lenf bezleri şiş ve ağrılı hale gelebilir.
- Herpes virüsü 20'li yaşlardaki gençlerde boğaz ve bademcikler üzerinde sığ ülserlere ve grimsi bir kaplamaya neden olabilir.

Belirtileri tetikleyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:

- Adet dönemleri veya hormonal değişiklikler
- Güneşe fazla maruz kalmak
- Vücut ısısının yükselmesine bağlı ateş
- Stres
- Enfeksiyonlar
- Dudakta tahriş ve kuruluk

UÇUĞU NE GEÇİRİR?

Uçuğun geçmesi için deneyebileceğiniz bazı işlemleri aşağıda sıraladık.
Soğuk kompres uygulaması Soğuk ve nemli bir bez uçuklu bölgedeki kızarıklığı azaltabilir, kabuklanmayı gidermeye yardımcı olabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. ...
Sarımsak. ...
3. Elma sirkesi. ...
Nane yağı ...
Bal ve sirke. ...
Aloe vera. ...
7. Meyan kökü ...
8. Süt.