Ücretli öğretmenlerin bu dönemde hak kaybına uğramaması gerektiğini söyleyen Hatice Temel, "Bu mağduriyetin giderilmesi ilgili mevzuatın düzeltilmesi ile olabilir. Bunun için yapılacak bir düzenleme veya kanunname ile sorun çözülecek ve ücret adaleti kısmen sağlanmış olacaktır. Devlet, bir iş veren mantığıyla çalışana bakmaz; sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirir" ifadelerini kullandı.

İşte o açıklama;

Toplum olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Corona virüsünden dolayı maalesef tarihte ilk kez okullarda eğitime ara verildi. Bu zorunlu tatil döneminde tüm öğretmenlerimiz internet üzerinden, EBA aracılığıyla öğrencileriyle ilgileneceklerdir. Bakanlığımızın uzaktan eğitim konusunda hazırlıklı olması bizim için bir şans olmuştur.

Bu süreçte öğretmenler idari izinli sayılmış ve evlerinde öğrencilerini takip etme sorumluluğu verilmiştir. Fakat devlet kadrolu öğretmenlere maaş ve fiilen girmedikleri ek ders ücretlerini vereceğini ilan ederken, Ücretli Öğretmenler ve Usta Öğreticileri bu haktan mahrum bırakmıştır. Bu öğretmenlerimiz zaten maaş almayıp ek ders karşılığı derse girerken şimdi bu ücretten de mahrum kalmışlardır.

Daha ilginç olan nokta ise, MEB kendilerine ücret vermediği bu öğretmenlerden de her türlü fedakarlığı göstermelerini, EBA'ya girip öğrencileri takip etmesini beklemektedir.

Ek ders yönetmeliğinde ek ders ücretlerinin yüz yüze ders yapılmasına bağlı ödeme olmasına rağmen kadrolu öğretmenlere idari izin sürecinde ek dersleri ödenirken, Ücretli Öğretmen ve Usta Öğreticilere mevzuat gerekçe gösterilerek bu ödemenin yapılmayacağı bildirildi.

Eğitimde çok zor şartlarda çalışan Ücretli Öğretmen ve Usta Öğreticilerin de aynı şekilde zorunlu idari tatillerde ücret alabilmesi gerekmektedir. Normal şartlarda asgari ücret kadar bile ücret alamayan Ücretli Öğretmenlerin; devletin yaptığı zorunlu idari tatillerde dahi ücret almamaları ayrı bir haksızlık ve mağduriyettir.

Bu mağduriyetin giderilmesi ilgili mevzuatın düzeltilmesi ile olabilir. Bunun için yapılacak bir düzenleme veya kanunname ile sorun çözülecek ve ücret adaleti kısmen sağlanmış olacaktır. Devlet, bir iş veren mantığıyla çalışana bakmaz; sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirir.

Eğitim sistemimizin müsebbipleri öğretmenler olmadığı gibi, Ücretli ve Usta Öğreticilerin sorunları da bir eğitim sorunudur. Bu sorunun ivedilikle çözülmesi yarınlarımız için umut olacaktır. Öğretmenler arasındaki kadro ve ücret ayrımlarının ortadan kaldırıldığı adil bir düzenlemenin yapıldığı bir dünyada buluşmak dileğiyle.