Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre, ENI'ye ait 'Saipem 12000' adlı gemi, araştırma yapmak üzeri Akdeniz'deki 3'üncü bölgeye hareket etti.

Türkiye’nin bölgede Rumların doğalgaz aramasına 'kesinlikle müsaade edilmeyeceği' kararının sonrası Türk savaş gemileri yola çıktı. Doğalgaz araştırma gemisi 'Saipem 12000' bölgeye yaklaştığında, karşısında Türk savaş gemilerini buldu. Gemi yoluna devam etmek isteyince Türk savaş gemileri dümeni 'Saipem 12000'e doğru kırdı.

Paniğe kapılan geminin kaptanı, Türk savaş gemisi ile telsiz bağlantısı kurdu. Saipem'in kaptanı, Türk savaş gemisinin kaptanına, "Önümüzden çekilin yoksa birlikte batacağız" diye yaptığı çağrıya, "Hızımızı ve rotamızı kontrol edemiyorum" cevabını aldı. Bunun üzerine 'Saipem 12000'in kaptanı, "Hızınızı ve motorunu kontrol ediyorsun. Ben bunu açık gözle görebiliyorum" dedi.

Bütün bunlara rağmen Türk savaş gemisi rotasını değiştirmedi. Bunun üzerine araştırma gemisinin kaptanı, "Tamam, rotamı değiştiriyorum" diyerek gemiyi bölgeden uzaklaştırdı.

İtalya da NATO görevinde Akdeniz'de bulunan bir firkateynini, 'Saipem 12000'yi koruması amacıyla bölgeye göndermesine rağmen Türkiye’nin bölgedeki kararlı duruşu karşısında rotasını Beyrut limanına çevirmek zorunda kaldı. ENI de bölgede doğalgaz aramaktan vazgeçti.

RUMLARA DESTEK GİTMEDİ

Rumların ilk kez çaresiz şekilde kaldığını kaydeden üst düzey bir yetkili "Rumlar ABD'den de istedikleri desteği alamayınca, Akdeniz'de yalnız kaldılar. Türkiyesiz, Kıbrıslı Türksüz bu işin olamayacağını anladılar" dedi.

Rum Dışişleri Bakanı YoannisKasulides, "ABD, bize 'Türkiye'ye karşı bir şey yapamayız' demişti" itirafı gelmişti.