Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde Türkiye'nin ev sahipliğinde az gelişmiş ülkelerin teknoloji açığını kapatmak için Gebze'de kurulması planlanan Teknoloji Bankası için Amerika'da imzalar atıldı. Bu yıl içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanan Teknoloji Bankası'nın detayları da belli oldu.

47 ÜLKENİN TEKNOLOJİ AÇIĞI KAPATILACAK

Bankanın ana görevi fonda biriken paralar ile En Az Gelişmiş Ülkeler'in (EAGÜ) teknoloji açığını kapatmak olacak. 47 gelişmemiş ülkeye teknoloji politikalarının geliştirilmesi, uygulanması, yönetişim mekanizmalarının kurulması konusunda eğitim ve destek fondan aktarılacak paralar ile sağlanacak.

Söz konusu ülkelerde yaşayan 880 milyon insanın hayatına doğrudan dokunacak olan bankanın Gebze'deki TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) kampüsünde kurulması kararlaştırıldı.

TÜRKİYE'DEN 5 YIL İÇİN 10 MİLYON DOLAR VERECEK

Finansmanı tamamen gönüllük esasına bağlı olacak bankaya BM üyesi birçok ülkenin de destek sağlaması öngörülüyor. Türkiye ise ilk 5 yıllık zaman dilimi için yıllık 2 milyon dolar olmak üzere 10 milyon dolar vermeyi baştan taahhüt etti.

Kurulacak bankanın başına getirilecek müdür ayrıca Birleşmiş Milletler Yetkilisini, banka kapsamında çalışacaklar ise Birleşmiş Milletler personelini ifade edecek ve dokunulmaz olacak. Bankanın mal mülkü ve varlıkları belli bir dereceye kadar dava muafiyetinden feragat edilmesi dışında her türlü yasal süreçten de muaf tutulacak.

Binaya hiçbir memur ya da yetkili, idare müdürünün yani BM yetkilisinin izni olmadan her hangi bir görevi yerine getirmek için dahi olsa giriş yapamayacak. Teknoloji Bankası'na ait arşivler, materyaller ve tüm belgeler de dokunulmazlık kapsamında olacak.

PARA TRANSFERİ SERBEST

Banka bünyesindeki paraların tasarrufu da banka yönetiminde olacak.Fonlarda biriken paraların başka bir ülkeye veya başka bir Birleşmiş Milletler örgütüne gönderimi de serbest olacak. (SABAH)