Çekerek Süreyyabey Barajı'nda balıkçılık bölge halkının geçim kaynağı haline geldi. Bölge halkı, balık sezonunda tonlarca gümüş balığı ve alabalık üreterek Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
Bozkırın ortasında denizi olmayan Yozgat’ta üretilen gümüş balığı, Avrupa ülkelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
DONDURULUP AVRUPA'YA GÖNDERİLİYOR
Türkiye’de vatandaşların çok fazla ilgi göstermediği gümüş balığı,
Sarıkaya’da kurulan bir tesiste dondurulup paketlenerek Avrupa’ya
kilosu 1,5 euroya satılıyor. Avrupalılar gümüş balığını yağda
patates kızartması gibi kızartıp tüketiyor.
Gölet ve barajlardan getirilen tonlarca gümüş balığını 20 çalışanla işleyerek ihracata hazır hale getirdiklerini söyleyen fabrika çalışanı Gülbahar Kaymaz, “Burada balıkları işliyoruz, yurt dışına poşetleyip ihracat ediyoruz. Bize de bir ekmek kapısı açıldı, burada çalışıyoruz. Gümüş balıklarını işleyip hazır hale getirerek Avrupa ülkelerine gönderiyoruz” dedi.
SENEDE 400 TON BALIK
İşletme sahibi Bedri Kaymaz ise yaptığı açıklamada firmalarına
gelen tonlarca gümüş balığını ihracata hazır hale getirdiklerini
anlatarak, “Biz önceden Orta Doğu’ya çalışıyorduk. Barajlarda gümüş
balığının Avrupa’ya gittiğini başka firmaların bu işi yaptığını
görünce biz de tekrardan gümüş balığıyla ilgili çalışma yaptık.
Bozkırda neden olmasın dedik. Makine ve ekipman tesisatını devletin
desteğiyle aldık. Tarım İl Müdürlüğü bize yardımcı oldu, tesisimizi
kurduk ve bu ürünü barajlardan depomuza kadar getirip, burada
dondurduk. Ve gümüş balıklarını Avrupa’ya da şu an ihraç ediyoruz.
İspanya, Fransa, Hollanda, Almanya gibi Avrupa’nın bütün ülkeleri
bu ürünü yiyor. Avrupa’ya senede 400 ton gümüş balığı gönderiyoruz.
Bu kapasitemizi gelecek sene 800 ton yapmayı düşünüyoruz” şeklinde
konuştu.
KİLOSU 1,5 EURO
Türkiye’de gümüş balığı tüketiminin çok az olduğunu ve diğer su
ürünlerinin Türkiye’de daha cazip olduğunu söyleyen Kaymaz, gümüş
balığının kilosunu Avrupa ülkelerine 1,5 euroya sattıklarını
söyledi.