Türkiye dünya ile yaşanan dijital rekabette çok önemli bir adım atıyor. İTÜ bünyesinde kurulan Bilgisayar ve İletişim Fakültesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği lisans eğitimi verecek. Türkiye'de ilk kez kurulan bu bölüme 40 öğrenci kabul edilecek.

Yapay zeka teknolojileri, dünyada her gün üretilen 2,5 kentilyon (2 bin Beşyüz Katrilyon) verinin analizinden robotikten doğal dil işlemeye; bilgisayar ile görü gibi ileri teknolojilerden sağlık hizmetlerine, telekomünikasyondan imalata pek çok farklı alanda kullanılıyor. 2021 yılının sonuna gelindiğinde ise, yeni gelişen teknolojilerin en az %80'inin yapay zeka teknolojilerinden beslenmiş olacağı öngörülüyor.

İTÜ son yıllarda yapa zeka alanında yaptığı atılımlarla Türkiye üniversiteleri arasında öncü konumda yer alıyor. İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi 2018 yılında beri yapa zeka alt yapı çalışmaları yapıyor. Aynı zamanda İTÜ ARI Teknokent, akademiyle sektörü buluşturarak yüksek teknoloji çözümleri geliştiriyor ve start-upları destekliyor. Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü, yapay zeka ve veri bilimi konusunda yalnızca temel mühendislik uygulamalarının değil, yeni yapay zeka ve veri bilimi algoritmalarının da geliştirileceği güçlü bir ekosistem oluşturacak. Bölüm, kritik önem taşıyan alanlarda milli teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayacak.

İTÜ bünyesinde kurulacak Yapay Zeka ve Veri Mühendiliği Bölümü'nde görev alacak öğretim görevlileri halihazırda da önemli porejelirin içinde bulunuyor. Prof. Dr. Gözde Ünal ile Defne Gürbüz ekipleri bilikte COVİO-19 hastalığının akciğer bulgularını yapay zeka teknikleri ile hesaplanması hakkında bir proje geliştiriyor. Doc. Doç. Dr. Berk Canberk'in 5G ve akıllı iletişim sistemleri alanlarındaki çalışmalar yapıyor. Doç. Dr. Hatice Köse işitme engelli ve otizmli çocuklarla hakkında,Doç. Dr. Gülşen Eryiğit,Doğal Dil İşleme alanında, Doç. Dr. Sanem Sarıel ise bilişsel robotların yaşam boyu öğrenme yöntemleri hakkında çalışmalar sürdürüyor.