Türkiye Yazarlar Birliğinin (TYB) "2015 Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülleri sahiplerini buldu. 2015 YILI ‘üstün hizmet ödülü’ şair Bahattin Karakoç’a verildi.

TYB tarafından bu yıl 35. kez verilen ödüllerin töreni, Zeytinburnu Belediyesinin ev sahipliğinde, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen törende, şair Bahattin Karakoç, Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar ve Nuri Gürgür'e "Üstün Hizmet Ödülü" verildi.

Şair Bahattin Karakoç, ödülünü TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan'dan aldı. Karakoç, duygularını şu sözlerle ifade etti:

"Niye geldiğimi sonradan duydum, merak ettim. Bu ödül bana niçin veriliyor merak ettim, çünkü ben epeydir basınla ilgimi kestim. Kendi kendime 'En büyük ödül, insanın kendi fikri, emeği, bir işi başarması, ileriye götürmesidir' kanaatimi söylüyordum. Ben şu an bile hala yazıyorum, 3-4 şiir var tezgâhımda. Benim yaşımda hiçbir şair yazmaz, ben bunu Türk edebiyatı için yapıyorum. 12 yaşında Cenabı Allah'a verdiğim sözü tutmak için yapıyorum. Son nefesime kadar Türk şiirinde kendi öz, kültür değerlerimi işleyeceğim. En eski kültürümüz Dede Korkut'tan yola çıkarak, edebiyatıma kültür ve sanatıma destek olmaya çalıştım, hala çalışıyorum. Bahattin Karakoç denilince gösterilen saygı yaşatıyor beni."

Yakın zamanda önemli bir ameliyat geçirdiğini kaydeden Karakoç, sağlık durumunun iyi olduğu bilgisini verdi.

TYB Şeref Başkanı Doğan da 1980'de ödülü ilk kez düzenlemek istediklerinde Türkiye'nin sahte şöhretleri olan, kof isimleri büyük gösteren bir kültür atmosferi içerisinde bulunduğunu, TYB'nin 35 yıldır her sene Türkiye'nin kültür ve sanatının fotoğrafını çektiğini söyledi.

Doğan, Mustafa Kutlu, Mustafa Miyasoğlu, Erdem Bayazıt, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Mehmet Kaplan, Ahmet Kabaklı, Cahit Zarifoğlu, İsmet Özel, Bahattin Karakoç gibi isimlerin müşterek taraflarından birinin ilk kez TYB tarafından ödüllendirilmesi olduğunu söyledi.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise Birliğin birçok kuruluşa öncülük ettiğini ,, 35 yıldır düzenli verilen ödüllerin kurumun en önemli geleneklerinden olduğunu aktardı.

- Ödüller

Törende, "Edebiyat" dalında, hikayede Handan Acar Yıldız, şiirde İrfan Çevik, romanda Yasemin Karahüseyin, denemede Hasan Akay, fikirde Leyla İpekçi, araştırmada Nuh Arslantaş, incelemede H. Harika Durgun, edebi tenkitte Ali K. Metin, hatıratta Ahmet Rıfat, dilde Recep Alpyağıl, felsefede İsmail Fenni Ertuğrul, gezide Enver Arpa, tercümede Sevgican Toy Teysseyre, biyografide Muammer Gül ve şehir kitaplarında S. Burhanettin Kapusuzoğlu ödül aldı.

"Basın" dalında, basın-fıkrada Mehmet Şeker, basın-fikirde Mehmet Seyfettin Erol, basın-röportajda Fadime Özkan, dergide İtibar, elektronik yayıncılıkta "izdiham.com", Televizyon kültür programında Mustafa Akar, Furkan Çalışkan ve radyoda Fatih Çıtlak-Nesibe Sarıhan ödüle layık bulundu.

"Sanat" dalında, tiyatroda Şirin Aktemur Toprak, Türk müziğinde Gönül Paçacı ve sinemada Emre Konuk'a, "Yayıncılık" dalında, kamu yayıncılığında Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, özel yayıncılıkta Ankara Okulu Yayınları ve çocuk kitaplarında Semerkand Çocuk Yayınları'na ödül verildi.