Yediot Ahronot'da bu hafta yayınlan bir habere göre, Türkiye Yahudi cemaatinin lideri olan Haham Yitzhak İbrahim Zada, İsrail Başkonsolosu Yossi Levi-Sfari'nin atanmasına karşı çıkıyor.

45 yaşındaki Levi-Sfari, gey olduğunu açıkca belirtiyor ve erkek arkadaşıyla yaşıyor. Başkonsolos Sfari bir ay önce arkadaşı Roni Goldberg ile İstanbul'a geldi. Levi-Sfari hukuk okudu ve annesi Türk kökenli. Deneyimli bir diplomat olan Levi Sfari daha önce Ankara'daki İsrail Büyükelçiliğinden sorumluydu.

Goldberg'inde, İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından israil'in İstanbul başkonsolluğuna görevli olarak atandığı belirtildi.

İddiaya göre İstanbul Yahudi Cemaati Lideri Haham Zada , İsrail'in kendilerini temsil etmek için açıkça eşcinsel konsolosu gönderdermesinin, Türk Yahudilerinin onuruna dokunduğunu, Yahudiliğinde eşcinsel ilişkileri yasakladığını, Tevrat'ın bu eğilimlere şiddetle karşı çıktığını, bu yüzden, Başkonsolos Levi-Sfari'nin Türkiy'ye atanmasına kesin bir dille karşı çıktığı belirtildi.

Yahudi cematinin bir temsilcisi ise, "Levi-Sfari atanmadan önce İsrail Dışişleri Bakanlığına bir mesaj göndik ve İstanbul'da eşcinsel bir Konsolos atamadan önce iki kez düşünmelerini istedik. Ancak uyarılarımızı görmezden gelmeyi seçtiler İsrail'in resmi temsilcisi (başkonsolos) arkadaşıyla birlikte sinagogumuza girerse topluluğumuz için çok büyük bir saygısızlık olur" dedi.