Türkiye'nin ayrıca SSCB müttefiklerinin gemilerine Sovyetler'e ilaç ürünlerin taşınması için Boğazlar'dan geçmesine izin verdiği de kaydedildi.

Sputnik, savaşla ilgili Rus tarihi kaynaklardan yaptığı araştırmalarda Tuapse yerel basında çıkan tarihi bilgilere ulaştı. Buna göre, Nazi Almanyası Bakü petrolü için Kafkaslar'ı ele geçirmek amacıyla Tuapse liman kentine defalarca saldırdı. Kent Nazilere kahramanca direnirken, Sovyet gemilerinin Kasım 1942'den itibaren Türkiye'nin Trabzon limanından önemli ürünler sevkiyat yaptığı ortaya çıktı. Bilgilere göre, 'Aleksandr Ulyanov', 'Pestel' ve 'Anatoliy Serov' adlı Sovyet gemileri Trabzon'dan söz konusu sevkiyatı gerçekleştiriyordu.

SOVYET GEMİLERİ TRABZON'DAN SABUN, ZEYTİN, CEVİZ, YÜN GİBİ ÜRÜNLER GETİRİYORDU

Gemilerin Türkiye'den sabun, siyah zeytin, ceviz, deri, yün gibi çeşitli ürünler getirdiği ifade edildi. Arşiv bilgilere atıfta bulunan haberlere göre, Sovyet gemileri büyük riskler altında Türkiye'den ürünleri taşıyordu. Alman denizaltılarının Sovyet gemilerinin peşini bırakmadığı kaydedildi. Türkiye'den yapılan sevkiyatın Haziran 1944'e kadar devam ettiği de ifade edilidi.
Benzer bilgiler Sovyet tarihçi Boris Vayner'in 'Büyük Yurt Savaşı'nda Sovyet Deniz Ulaşımı' (1989 yılı) adlı kitabında da yer alıyor. Kitaptaki bilgilere göre, Nazi denizaltısının 1944 yılında füze saldırısı sonucunda 'Pestel' gemisi mürretabatı hayatını kaybetti. Benzer faciayı 'Aleksandr Ulyanov' gemisi de yaşadı. 23 Şubat 1943'te Naziler, Tuapse limanını bombalarken gemi de saldırıya hedef oldu.