Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na, Washington ile varılan mutabakat çerçevesinde verilen 5 günlük aranın dolmasına saatler kala, Rusya'nın Soçi kentinde kritik bir görüşme gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda bir araya geldi.

Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, 6 saat 20 dakika sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile MİT Başkanı Hakan Fidan da yer aldı.

Yaklaşık 6.5 saat süren başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından iki lider kameralar karşısına geçti. Sözü ilk olarak Putin aldı.

Putin açıklamalarından satırbaşları...

"Türkiye Cumhurbaşkanı'na davetimi kabul ettiği için müteşekkiriz. Bugün kalabalık bir heyetle Soçi'ye geldi. Fırat'ın doğusundaki durumu da ele almak için burada. Sayın Erdoğan Türkiye'nin amaçlarıyla ilgili detaylı açıklamalar yaptı. Biz Türkiye'nin milli güvenliği için atmak istediği adımları anlayışla karşılıyoruz. Bize göre bölücü tutumlar ve anlaşmazlıklar suni bir şekilde körükleniyordu. Önemli olan DAEŞ gibi terör örgütlerin bu durumdan istifade etmemesi. Suriye'de uzun vadeli ve kalıcı bir barışın sağlanması ancak bu ülkenin toprak bütünlüğüne saygı duymasıyla gerçekleşebilir. Burada Türkiye ve Suriye arasında karşılıklı saygı olmazsa barış mümkün olmaz. Suriye ile Kürtler arasında geniş bir diyalog başlatılması gerekiyor. Ancak bu yolla Suriye'nin vazgeçilmez parçası olan Kürtlerin hak ve hukukları savunulabilir. Sayın Erdoğan'la atacağımız adımları görüştük. Astana formatı garantör ülkeleri Anayasa Komitesi'nin çalışması için titiz bir şekilde çalıştılar. İnsani yardım konusunu da görüştük. Suriyeli göçmenlerin hızlı bir şekilde ülkesine dönmesi gerekiyor. Uluslararası topluma özellikle BM'nin göçmenlerin dönüşünü desteklemesini bekliyoruz. Bu desteği sağlarken herhangi bir şart öne sürmemelidir. Ticaret hacmimizin arttığını görüyoruz. Ulusal paralarla ticareti öngören bir anlaşma imzalandı. Bu da ikili ticaretin artmasına neden olacak. Turistik alandaki işbirliğimiz ve diğer çeşitli işbirliklerimizden de bahsettik. Bu ilişkiler karşılıklı bir şekilde gelişiyor. Çok uzun bir çalışmadan sonra bir karar alındı. Dışişleri Bakanlarımız bu kararı açıklayacaklar. Bu karar çok önemli ve bir dönüm niteliğindedir. Suriye'nin Türkiye'nin sınırında oluşan duruma çözüm niteliğinde bir karardır."

Ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şunları kaydetti: 'Sayın Başkan ile ağırlıklı olarak Barış Pınarı Harekatı bağlamındaki son gelişmeleri ele aldık. Sayın Putin'e harekatımız hakkında kapsamlı bilgi verdim. Daha önce ifade ettiğim gibi harekatın ana gayesi bölgeden PKK/ YPG terör örgütünü çıkartıp Suriyeli sığınmacıların geri dönüşünü sağlamaktır. Bu harekat aynı zamanda bölücü terör tehdidini ortadan kaldırarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini de garanti altına almaktadır. Bizim hiçbir zaman ülkenin toprağında, egemenliğinde gözümüz yoktur' ifadelerini kullandı.

'FIRAT KALKANI VE ZEYTİN DALI HAREKATLARIYLA 4 BİN KİLOMETRELİK ALANI TERÖRİSTLERDEN TEMİZLEDİK'

Türkiye'nin sahada attığı adımlarda çok hassas davrandığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları ile 4 bin kilometrelik alanı teröristlerden temizledik. Ülkemizin güvenli hale getirdiği bölgeye 365 bin Suriyeli gönüllü olarak geri döndü. Bir dönem terör ve çatışmalar ile anılan Suriye toprakları Türkiye'nin çabaları neticesinde yıllar sonra huzura kavuştu' dedi.

Aynı modeli Suriye'nin kuzeyine de taşımak istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Biz 350 bini Kürt 3 milyon 650 bin Suriyeli kardeşine son 8 buçuk yıldır kucak açan bir ülkeyiz, bir milletiz. Artık bu kardeşlerimizin vatan hasretlerini dindirecek adımları atmamız gerekiyor' şeklinde konuştu.

10 KİLOMETRE DERİNLİKTE TÜRK- RUS DEVRİYELERİ BAŞLAYACAK

Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapılan görüşmelerde terör ile mücadele, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin sağlanması ile mültecilerin geri dönmesi konusunda tarihi bir mutabakata imza atıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu muhtıraya göre Türkiye ve Rusya, Suriye topraklarında ayrılıkçı hiçbir gündeme izin vermeyecektir. 23 Ekim öğlen 12.00'dan itibaren, 150 saat içinde YPG'li teröristler ve silahları 30 kilometrenin içerisine çıkartılacak örgütün tahkimat ve mevzileri imha edilecektir. 150 saatin sonunda Barış Pınarı Harekatı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte Türk- Rus devriyeleri başlayacaktır. Tel Rifat ve Mümbiç'teki tüm YPG'li teröristler silahları ile beraber bu bölgenin dışına çıkarılacaktır' ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE VE RUSYA SURİYE KRİZİNİN SİYASİ BİR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI İÇİN ÇABALARINI SÜRDÜRECEKTİR'

Terörist sızmalara karşı her iki ülkenin gereken önemleri alacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Muhtıranın gözetimi ve koordinasyonu için ortak bir mekanizma kurulacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi Türkiye ve Rusya Suriye krizinin siyasi bir çözüme kavuşturulması için çabalarını sürdürecektir' dedi.