Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da her iki tarafın dışişleri bakanları ve savunma bakanlarını içeren Rus-Türk heyetlerinin Libya konulu görüşmelerinin Moskova'da başladığını doğruladı.

Ayrıca Zaharova söz konusu görüşmelere yakında Libyalı tarafların da katılacağı açıklamasını yaptı.

LİBYA'DA ÇATIŞAN GRUPLAR İÇİN TEK PLAKA

Türk heyetinin ve Rus heyetinin önünde İngilizce olarak "Türkiye" ve "Rusya" ifadesinin yer aldığı plaka yerleştiren yetkililer iki ülkenin heyetlerinin arasına ise Libya yazan bir plaka yerleştirdi. Görüşmenin ilerleyen sürecinde Libya'da ayrılan Hafter ve Sarraj taraflarını "Libya" çatısı altında birleştirmeyi hedefleyen Türkiye ve Rusya'nın çabaları için 5 sandalye boş bırakıldı. Libya heyetinin oturacağı bölümde su, tercüme kulaklığı ve kağıt-kalem gibi detaylar hazır bulunduruldu.

Daha önce Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başbakanı Fayiz es Serrac ile ülkenin doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter'in Moskova'ya vardıkları belirtilmişti.

Rusya'nın Libya temas grubunun başkanı Lev Dengov bugün Moskova'da gerçekleşecek görüşmelerde Libyalı taraflar arasında bir barış anlaşması imzalanması olasılığının ve bu anlaşmanın içeriğinin ele alınacağını belirtmişti.

Bunun yanında Dengov, her ikisi de bulunacak olan Serrac ve Hafter'in birbirleriyle görüşüp görüşmeyeceğinin henüz belli olmadığını da kaydemişti.

Libyalı tarafların, Rusya liderliği ve Türk delegasyonunun temsilcileri ile ayrı ayrı görüşmelerinin olacağını belirten Dengov, Birleşik Arap Emirlileri ve Mısır temsilcilerinin de söz konusu görüşmelere gözlemci olarak katılacağını da aktarmıştı.