Maddi açıdan çok zor günler geçiren kırmızı siyahlılarda kongre öncesi kulüp sahipsiz kalırken, yapılacak genel kurul öncesi henüz bir başkan adayı çıkmadı.

201502-18 sezonunda Süper Lig'den TFF 1. Lig'e düşen Es-Es, çok iyi bir kadro kursa da doğrudan Süper Lig'e çıkamadı ve play-offlara katılmayı başardı. Ancak kırmızı siyahlılar play-off finalinde Göztepe'ye penaltılar sonunda yenilerek Süper Lig'e çıkma şansını kaybetti.

FIFA'daki alacaklı dosyaları nedeniyle de zor günler geçiren Eskişehirspor'da başkan Halil Ünal görevinden istifa etti. Halil Ünal'ın ardından ise başkanlığa Sinan Özeçoğlu seçildi. Bu arada kırmızı siyahlılara FIFA'dan iki dönem transfer yasağı gelirken, TFF tarafından da 3 puanı silindi.

Bu şartlar altında mücadele eden Eskişehirspor'da 3 puan silme cezasının ardından teknik direktör Sergen Yalçın da görevinden ayrıldı. Bir süre sonra ekonomik sıkıntılarla baş edemediklerini belirten başkan Sinan Özeçoğlu da konrge kararı aldı. Ancak olağanüstü genel kurul öncesi yeni bir başkan adayı ortaya çıkmadı. 22 Kasım'da yapılması planlanan kongre ise yeterli katılım olmaması nedeniyle 29 Kasım Çarşamba gününe ertelendi.

Futbolcular antrenmana çıkmadı

Kongreye sayılı günler kala kulübün sahipsiz kalmasına tepki gösteren futbolcular, camianın bu duruma tepkisizliği ve sahipsizliğini protesto etmek için antrenmana çıkmadı.

'Son maçımız olabilir'

Takım kaptanı Erkan Zengin de bugün oynayacakları Çaykur Rizespor maçı öncesi yaptığı açıklamada, Rizespor karşılaşmasının son maçları olabileceğini söyledi.

Erkan Zengin, taraftarın Çaykur Rizespor maçında tribünleri doldurmasını istediklerini belirterek, "Bizler sahada kanımızın son damlasına kadar savaşırken, sizlerin de 35 bin kişi ile tribünlerden bizlere destek olmanızı istiyoruz" dedi.

Yaptığı açıklamada, Zengin, "Bizler, Büyük Eskişehirspor camiasının futbolcuları olarak, sezon başında kulübün henüz bir başkanı dahi yokken, her şeyi göze alarak buraya geldik. Geldiğimizde tesiste yiyecek yemeğimiz bile yoktu. Şartlar ne olursa olsun çalışmalarımıza başlayıp, Eskişehirsporumuzun layık olduğu yere getirmek için elimizden ne geliyorsa yapmaya başladık. Şu an geldiğimiz noktada sezon başından daha kötü bir duruma gelmiş bulunuyoruz. Eskişehirspor'un bu zor durumunda 29 Kasım 2017 Çarşamba günü gerçekleşecek olan, sonucu soru işaretleri ile dolu Olağanüstü Genel Kurul öncesi, Pazar günü çıkacağımız Çaykur Rizespor maçında bu takımın tek ve gerçek sahibi olan büyük Eskişehirspor taraftarından isteğimiz şudur: Çarşamba günü genel kuruldan ne çıkacağını bilmediğimiz, kulübün ileride nelerle karşılaşacağını bilmeden tek görevimiz olan Eskişehirspor'un layık olduğu yere getirmek için bizler sahada kanımızın son damlasına kadar savaşırken, sizlerin de 35 bin kişi ile tribünlerden bizlere destek olmanızı istiyoruz. Nasıl ki milli maçımızda tribünlerimiz tıklım tıklım ise, aynı şekilde bu maçta da sizlerden tüm koltukları doldurmanızı istiyoruz. Belki de Çaykur Rizespor maçı son maçımız olacak" dedi.

Bir çok ilke imza attı

* 8 İstanbul, 4 İzmir, 4 Ankara takımı olmak üzere 16 takımın mücadele ettiği 1. Lig'e bu üç il dışında çıkan ilk takımdır.

* Kurulduğu yıl şampiyon olan ilk Türk takımıdır. Dünya genelinde de 2. takımdır

*Türkiye'de ilk uluslararasi futbol maçı naklen yayınını Eskişehirspor-Dinamo Moskova maçından yapılmıştır.

*1971-1972 sezonunda, Eskişehirspor'un 63 gol attığını ve bunun 1. Galatasaray (34) ile 4. Beşiktaş'ın (28) attığı gol toplamından fazladır.

*2000-2001 sezonu sonu itibariyle, galibiyeti mağlubiyetinden fazla 5 takımdan biridir. (242/230, digerleri, GS, FB, BJK, TS) Aynı tarih itibariyle, attığı yediğinden fazla 6 takımdan biridir.
(761/739, diğerleri, GS, FB, BJK, TS ve Sarıyer)

*Eskişehirspor aldığında Beşiktaş'ın henüz Türkiye Kupası (Federasyon Kupası)'nı almamıştı.

*Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Kupası ve Başbakanlık Kupalarının üçünü birden kazanan 6 takımdan biri olduğunu, (diğerleri, FB, GS, BJK, TS ve Ankaragücü)

*Fethi Heper'in, Mikelli maçında attığı 4 golle, bir uluslararası karşılaşmada en çok gol atan Türk futbolcusudur.

* İngiltere Kraliçesi'ne çiçek gönderen ilk ve tek Türk futbol taraftarı Eskişehirspor taraftarıdır. Eskişehirspor taraftarının İngiltere kraliçesine, İngiltere'de tedavi gören futbolcuları Necdet Yıldırım'ın tedavisi ile ilgilenmesi amacıyla çiçek göndermiştir ve Kraliçe'de bu mesaja cevap vermiştir.

* Tribünlerde topluca tezahürat yapan ilk taraftar grubu Eskişehirspor'dur. Türk tribünlerinde maçlarda sadece uğultu hakimken Amigo Orhan Türk Futbol tarihinde bir devrime imza atar: hep bir ağızdan tezahürat. Hemen ardındansa şu sözler ortaya çıkıyor. "Es Es Es Ki Ki Ki Eski Eski Es"

* Türk futbol tarihindeki ilk deplasman.

Türkiye tribünlerinde insanlar sadece içerideki maçları izlemeye giderken ve yine Amigo Orhan öncülüğündeki EsEs taraftarı deplasmanlara da gider ve diğer takımlara kendi evlerinde tribün nedir nasıl yapılır öğretir.

*Türk futbol tarihinin ilk koreografisi.

Amigo Orhan ve büyük EsEs taraftarına artık maçlarda bağırmak, deplasmanlara gitmek yetmez ve yine Türkiye tribünlerinde yeni bir ilke imza atarlar "Koreografi"

* Türkiye'de ilk Deplasman taraftar rekoru da Eskişehirspor taraftarınca kırılmıştır. Konya'da oynanan Eskişehirspor - Aydınspor maçında 32.000 kişi polis kayıtlarına geçmiştir. Ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde de rekorlar arasındadır.

*Eskişehirspor son olarak imza attığı "ilk" ise hayranlık uyandıracak cinsten. Eskişehirspor 2012 yılında Avrupa Ligi eleme turunda karşılaştığı İskoçya'nın St. Johnstone takımı arasındaki ilişki ve etkileşim görenleri şaşırtıyor. İki takımın karşılaşmalarının ardından her iki takımda kendi liglerinde birbirlerinin forma renklerini kullandılar. Bugün St. Johnstone kentinin tamamı Eskişehirspor taraftarı olmuş durumda. St. Johnstone takımının tribünlerinde büyük bir Eskişehirspor bayrağı her maçta asılı durmaktadır. Eskişehirspor'un bazı maçlarına St. Johnstone taraftarları da topluca gelerek, kırmızı siyahlı takıma destek veriyor.

Taraftar isyan etti

Boğazın Kırmızı Şimşekleri (BKŞ) Taraftar Derneği Başkanı Selahattin Erdoğan da Türk futbolunun temel taşlarından biri olan Eskişehirspor Kulübü'nün sahipsiz bırakılmasına isyan ederek şöyle konuştu:

'Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde son derece önemli bir yer tutan Eskişehir kentinin Türk futbolunun en önemli temel taşlarından biri olan Eskişehirspor Kulübü sahipsiz bırakıldı. Eskişehirspor Türk Futbol tarihine ve hatta dünya futbol tarihine "İLK"leri ile geçmiş önemli bir futbol takımı. Türk futboluna kazandırdıkları tüm futbol kamuoyunun malumu.

Eskişehir'de seçilmiş belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz ve atanmış valilerimiz, kaymakamlarımız bugün yok olma noktasına gelen Eskişehirspor kulübünün sorunlarına "Yasalar müsaade etmiyor" gerekçesiyle kayıtsız kalamazlar! Bu duruma kayıtsız kalmak "İnsan Yasaları"na aykırıdır!

Eskişehirspor'un yerine getirdiği görev gereği Eskişehir kentine katkıları bu kadar açıkken böyle bir değeri görmezden gelmek, bu değerin tükenmesine göz yummak vatana da ihanettir, bu vatan da yaşayan insanlara da ihanettir. Tükenişe doğru hızla ilerleyen Eskişehirspor'un yaşadığı bu sıkıntılı duruma dur demek her vatanseverin görevidir. Türk futboluna yepyeni çığırlar açan Eskişehirspor'un içinde bulunduğu durumdan çıkması için çaba sarfetmek her bilinçli futbol taraftarının asli görevidir.

Eskişehirspor ve Eskişehirspor sevdalıları sadece Türkiye genelinde Eskişehir'in tanıtımını yapmamıştır. Dünya genelinde Türkiye'nin tanıtımına da önemli bir katkı sağlamıştır. Ülkemizin böylesine büyük işler başaran bir futbol takımının yok olmasına göz yumulamaz! Devletimiz, hükümetimizin bu duruma hal çaresi bulacaktır ve bulmalıdır.

Biz Eskişehirspor sevdalıları olarak kimseden yardım talep etmiyoruz. Kentimizin ve ülkemizin tanıtımına bunca katkı sağlayan, Türk futbol tarihine ve tribün kültürüne en önemli katkıları sağlayan, futbola seyir zevkini katan bir camianın HAKKI OLANI istiyoruz. Beceriksiz yöneticilerin cezasını koskoca bir camia çekmemeli!