İlk kene ısırığı vakası Gümüşhane Kelkit'te yaşandı. Uzmanlar, kenelerin taşıdığı virüsün farklılığına işaret ederek özellikle Giresun, Şebinkarahisar, Sivas ve Çorum'daki vakalarda ölüm oranlarının yüksek olduğunu bildirdi. Kenenin ve yol açtığı KKKA'nın artık Türkiye geneline yayıldığı uyarısını yapan Prof. Dr. İftihar Köksal, takip, tedavi ve koruyucu önlemlere dikkat çekti.

GİRESUN, SİVAS, ÇORUM

Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte kenelerin hareketlenmeye başladığı ve bölgede ilk vakanın Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde görüldüğü belirtildi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) denilen ölümcül hastalığa yol açan kenelerin taşıdığı virüsün farklılığına işaret eden uzmanlar; özellikle Giresun, Şebinkarahisar, Sivas ve Çorum'daki vakalarda ölüm oranlarının yüksek olduğunu bildirdi. Kenenin ve yol açtığı KKKA'nın artık Türkiye geneline yayıldığı uyarısını yapan Prof. Dr. İftihar Köksal, takip, tedavi ve koruyucu önlemlere dikkat çekti.

Konuyla ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal şu uyarılarda bulundu: “Havalar ısınmaya başladı. Bugüne kadar az vaka gördük ancak havalar ısınacak ve bu şekilde devam edeceği için insanlar özellikle kırsal alanlara ve dış ortama daha fazla çıkacaklar. Bu da KKKA hastalığı açısından risk oluşturacaktır. Bu nedenle şu anda biz dikkatleri ve önlemleri üst düzeye çıkarmak durumundayız."

"Türkiye genelinde vaka var. Artık her ne kadar KKKA Kelkit Vadisi’nden çıktı ve Kelkit hastalığı gibi en başta dile getirilmiş olsa da bugün baktığımızda KKKA hastalığının Türkiye’nin her yerinde olduğunu görüyoruz. Keneler hareket eden canlılar ve tüm Türkiye’ye yayıldılar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının en az geçen yıl görüldüğünü dile getiren Köksal, şöyle devam etti: “Bu sadece bizde değil, bütün Türkiye’de vakaların azaldığı bir gerçek. Bunun nedeni sadece korunma önlemlerinin alınması ya da halkın bilinçlendirilmesi değil muhtemelen virüsün kendi hızını da tamamlamış olması."

Geçen sene Türkiye genelinde 10’u bulmayacak kadar az vakanın olduğunu vurgulayan Köksal, Tokat ve Sivas yöresindeki kenelerin ve taşıdıkları virüslerin farklı olduğuna da dikkat çekerek, "Giresun’un Sivas’a bakan kırsal kesimi vaka kayıplarının olduğu en önemli yerlerden birisi. Yapılan çalışmalarda da arada genetik farklılıklar var. Oradaki virüslerin hastalık yapma kapasitesi Gümüşhane Kelkit yöresinden çok daha farklı ve daha yüksek. O nedenle ölüm oranının Türkiye’de en fazla olduğu vakalar Giresun’un Şebinkarahisar ve Sivas’a bakan kesimlerinde ve Sivas kaynaklı Çorum kaynaklı bölgelerde görüyoruz” uyarısında bulundu.