ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından "Türkiye'nin Kuzeydoğu Suriye'deki Eylemlerine Dair Açıklama" adlı bir metin paylaşarak, Türkiye'ye yaptırım uygulanması emrini imzalayacağını bildirdi. ABD Başkanı, yaptırım emrinde çelik için gümrük vergisinin arttırılması, ticaret anlaşmasının müzakerelerinin durdurulması ve bazı Türk yetkililere Amerikan vizesi verilmemesi ile mal varlıklarının dondurulması gibi önlemlerin yer alacağını vurguladı.

Trump, açıklamada 'Yakında Türkiye hükümetinin mevcut ve eski yetkilileriyle Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'deki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine destek veren kişilere dair bir başkanlık kararnamesi imzalayacağım' ifadesini kullandı.

KONGRE'NİN ADIMINA KARŞI ÖN MÜ ALIYOR ?

'Yakında' demesine rağmen, yaptırım kararnamesini tam olarak ne zaman imzalayacağını açıklamayan Trump'ın bu tavrı, Türkiye'ye yaptırım için harekete geçen ABD Kongresi'nin baskısını dindirme manevrası olarak yorumlandı. ABD'de Temsilçiler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı New York Demokrat vekili Engel ile aynı komitedeki Cumhuriyetçi grubun başkanı Teksas vekili Michael McCaul, ortak imzayla Kongre'ye çok ağır yaptırımlar isteyen bir kanun tasarısı sunmuşlardı. Engel ve McCaul'un kanun tasarısında, Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırımları 'zamana yaymasını engelleyen' maddeler de yer alıyordu.

Trump da bir açıklama yaparak, Kongre'nin atacağı adımın önünü alarak, kararname ile kendi istediği yaptırımları, kendi istediği zamanda koymanın yolunu açmış oldu.

AÇIKLAMADA HANGİ YAPTIRIMLAR OLACAĞI DA YER ALDI

Trump'ın paylaştığı açıklamada, Türkiye'ye karşı hangi yaptırımların yer alacağına da yer verildi. Bunlar şöyle sıralandı;

-Çelik için gümrük vergisi Mayıs ayından önceki gibi yüzde 50'ye çıkarılacak.

-ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye ile yürüttüğü 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması müzakerelerini derhal durduruacak.

-Ciddi insan hakları ihlalleri yapan, ateşkesleri engelleyen, yerinden edilen insanların evine dönmesine izin vermeyen, mültecileri zorla evine gönderen veya Suriye'de huzur, güvenlik ve istikrarı tehdit eden herkese çok güçlü ek yaptırımlar getirilecek.