Göreve gelir gelmez İsrail'e türlü jestlerde bulunan ABD Başkanı Donald Trump şimdi de, dünyada yalnızca kendi envanterinde bulunan, İran ve Hizbullah'a karşı önlem almak için İsrail'e tahrip gücü yüksek 14 bin tonluk bomba hediye etmeye hazırlanıyor. Hediyenin cuma günü ABD Temsilcisiler Meclisi'ne sunulacağı belirtildi.

ABD, Ortadoğu'da İran ve Hizbullah'a karşı önlem almak için İsrail'e jest yapmaya hazırlanıyor. ABD ve İsrail medyasında yer alan habere göre, ABD ordusunun envanterinde bulunan GBU-57 adlı hassas güdümlü bombanın, İsrail'e verilmesi için ABD Kongre üyeleri Josh Goetheimer ve Brian Mast, iki partili bir yasa tasarısı sunmayı planladığı açıklandı.

14 BİN TON AĞIRLIĞINDA

Yasa tasarısı ABD Kongresinde kabul edilirse, 14 bin kiloluk bomba, İsrail'e verileceği aktarıldı. "Sığınak Yok Eden Bomba" (Bunker Buster) olarak bilinen ve nükleer başlığa sahip olmayan bu bomba, en dayanıklı sığınakları bile yok ettiği ifade edildi.

EN DAYANIKLI SIĞINAKLARI BİLE YOK EDİYOR

Tasarıyı sunmak üzere olan her iki kongre üyesinin ABD'nin müttefiki İsrail'in İran ve Hizbullah'a karşı korunması gerektiği için GBU-57 adlı hassas güdümlü bombanın verilmesinin karar verildiği ifade edildi. Tahrip gücü yüksek bombanın, İran'ın herhangi bir nükleer santralini yok edebileceği belirtilirken bombanın şimdiye kadar sadece ABD Ordusu tarafından kullanıldığı belirtildi. "Sığınak Yok Eden" bombanın, dayanıklı en sağlam sığınakları bile yok edebildiği kaydedildi.

TRUMP'IN İSRAİL'E YAPTIĞI JESTLER

ARAP ÜLKELERİ İLE İSRAİL İLİŞKİLERİNİ NORMALLEŞTİRMİŞTİ

15 Eylül'de ABD'nin başkenti Washington'da, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve İsrail arasında siyasi ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin bir anlaşma imzalanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da düzenlenen törende, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani hazır bulunmuştu.

İsrail, BAE ve Bahreyn ile birer normalleşme anlaşması imzalarken, 3 ülke "Abraham Accords (İbrahim Anlaşması)" adı verilen metne de ortak imza atmıştı.

TRUMP ORTA DOĞU BARIŞ PLANI'NI DUYURMUŞTU

Trump geçtiğimiz ocak ayında, 'yüzyılın planı' dediği yeni Ortadoğu Barış Planı'nı İsrail Başbakanı Netanyahu ile birlikte tanıtmış ve Küdüs'ün bölünmemiş bir şekilde İsrail'in başkenti olacağını duyurmuştu.

Planda Kudüs'ün bölünmemiş bir şekilde İsrail'in başkenti olması öngörülüyor. Filistin'e 'koşullu' bir bağımsız devlet öngörülüyor, koşulların yerine getirilmesi için 4 yıllık bir süre tanınıyor.

İSRAİL'İN GOLAN TEPELERİNİ İŞGALİNİ TANIMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump 21 Mart 2019'da, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza atmıştı.

Trump, yaptığı açıklamada, "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

KUDÜS'Ü İSRAİL'İN BAŞKENTİ OLARAK TANIMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump 6 Aralık 2017, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklamıştı. Trump'ın bu kararının ardından Telaviv'de bulunan ABD Büyükelçiliği Kudüs'e taşınmıştı.