ABD Başkanı Donald Trump Çin ile yürütülen ticaret müzakerelerine ilişkin yaptığı açıklamada Çin'in ABD ile anlaşamaması durumunda büyük zarar göreceğini söyledi. Trump bir kaç gün önce 200 milyar dolar değerindeki Çin ürünlerine ek gümrük vergisi getirmişti..

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'de 200 milyar dolar tutarında ithalat için gümrük tarifesinin yüzde 25'e yükseltilmesinin Amerikalı tüketicilere sıkıntı vereceği eleştirilerine yanıt verdi.

Çin'e uygulanan tarifelerin bedelini Amerikalı tüketicilerin ödemeleri için bir neden olmadığını savunan Trump, "Şu kanıtlandı ki tarifelerin sadece yüzde 4'ünü ABD, yüzde 21'ini Çin ödüyor, çünkü ürünlere çok büyük oranda sübvansiyon, destekleme sağlıyor" diye konuştu.

'TARİFELERDEN TAMAMEN KAÇINMAK MÜMKÜN'

Twitter üzerinden açıklama yapan Trump, "Tarifelerden tamamen kaçınmak mümkün. Eğer tarife olmayan bir ülkeye yönelik veya ürünü ABD içinden alırsanız tarifelerden kurtulabilirsiniz" dedi.

Tarifelerle karşılaşan birçok şirketin Çin'i Vietnam ve diğer Asya ülkeleri için terk ettiklerini savunan Trump, "Bu nedenle Çin bir anlaşma yapmayı çok fazla istiyor. Tarifeler nedeniyle Çin ile iş yapan hiç kimse kalmayacak. Bu Çin için çok kötü, ABD için çok iyi. Çin, ABD ile ticaretin avantajlarını yıllardan bu yana kullandı. Bu nedenle Çin misillemede bulunmamalı, çünkü bu sadece işleri daha da kötüleştirir" diye konuştu.

'ÇİN İÇİN KÖTÜ OLUR' UYARISI

"ABD ile bir anlaşma yapılmaması halinde bunun Çin'i çok kötü şekilde etkileyeceğini Devlet Başkanı Xi ve birçok Çinli dostuma açık şekilde söyledim" ifadelerini kullanan Trump, "Çünkü tarifeler şirketleri Çin'i başka ülkeler için terk etmeye zorlayacak. Çin'den alım yapmak çok pahalı olacak" dedi.

ÇİN'DEN TRUMP'A SERT YANIT

ABD'nin aldığı bu son karara nasıl cevap vereceklerini yakında açıklayacaklarını belirten Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang "Bekleyin ve görün. Daha önce de söylediğimiz gibi ek vergiler(tarifeler) hiçbir sorunun çözümü değil. Dış baskılara asla teslim olmayacağız. Yasal haklarımızı koruyacak güvene ve beceriye sahibiz" açıklamasında bulundu.

ACI MEYVEYİ YUTMAYACAĞIZ

Çin'de ABD'ye yönelik sert sözler sadece Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Shuang'ın açıklamalarıyla sınırlı kalmadı. Yönetimdeki Komünist Parti'nin resmi yayın organı olan People's Daily gazetesinde de ABD'ye yönelik eleştiriler yer aldı. Gazetede yayımlanan değerlendirmede "Çin asla ülkenin saygınlığından taviz vermeyecektir. Kimse Çin'in temel çıkarlarına zarar verecek acı bir meyveyi yutmasını beklemesin" ifadeleri yer aldı. Çin devlet televizyonunda ise ABD'nin yeni tarife kararının tamamen kontrol edilebilir olduğu belirtildi. Yaşanan gerilime özel yayımlanan programda "Çok önemli bir karar değil. Çin krizi fırsata çevirebilir ve bu sayede gücünü test etme fırsatı bulabilir. Bu süreçten ülke çok daha güçlenmiş bir şekilde çıkabilir" görüşü yer aldı.

KÖPRÜLER TAMAMEN ATILMADI

Hem ABD hem de Çin tarafından gergin açıklamalar gelse de köprüler tamamen atılmış da değil. ABD ile kapsamlı ekonomik diyalogda baştemsilcilik görevini üstlenen Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Başbakan Yardımcısı Liu He, ticaret ilişkileri konrusunda "işbirliğinin tek doğru seçenek" olduğunu vurguladı. Liu He, ABD ile Çin ile arasında Washington'da yapılan görüşmelerin ardından basına yaptığı açıklamada, Çin ile ABD'nin ekonomik ve ticari ilişkilerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin temel taşı olduğu gibi dünya barışı ve refahıyla da sıkı ilişkisinin bulunduğunun altını çizdi.

ASIL ZARARI ABD GÖRECEK

Bunun yanında Çinli uzmanlar ABD'nin aldığı kararla asıl zararı kendisine vereceğini savunuyor. Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nde araştırmacı olan Gao Lingyun dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında devam eden ticaret savaşıyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Kısa vadede ek tarifelerin maliyetini Çin ve ABD paylaşacak. Ancak 3 ila 6 ay sonrasında asıl bedeliABD'deki perakende şirketleri ve tüketiciler ödeyecek. Bizim hesaplarımıza göre Çinli üreticiler ek vergilerin getirdiği maliyet yükünün yüzde 10'unu karşılayacak. Yüzde 90'ı ise ABD'lilerden çıkacak" dedi.

KENDİ SORUNLARINA ODAKLANMALI

Çin Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu Akademi Komitesi Genel Sekreteri Zhang Yansheng ise "Çin hükümeti kendi sorunlarına odaklanmalı. İhracatçılarımızın bu zor zamanlardan zarar görmeden çıkmasını önceliği haline getirmeli" değerlendirmesinde bulundu. Çin'in Renmin Üniversitesi'nden ekonomi profesörü Cheng Dawei ise "Dünyada ne olursa olsun Çin kendi ekonomisi geliştirebilir" diye konuştu.