ABD Başkanı Donald Trump, Paris İklim Anlaşması'yla ilgili yaptığı konuşmada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la ilgili bir gafa imza attı.

Başkanlık seçimine 3 hafta kala anketlerde Demokrat rakibi Joe Biden'ın gerisinde olan Trump, Michigan'daki mitinginde Macron'dan yanlışlıkla 'başbakan' olarak söz etti.

'İKLİM ANLAŞMASI ABD HALKINI İŞSSİZ BIRAKIYOR'

Trump, 'insanlık tarihindeki en kötü anlaşmalardan biri' olarak nitelediği eski Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'ndan (NAFTA) bahsederken, "Başka neyi durdurdum biliyor musunuz?" diye sorarak konuyu Fransa'ya ve Paris İklim Anlaşması'na getirdi.

Küresel ısınmaya inanmadığını her fırsatta dile getiren Trump, 'ABD'lilerin işsiz kalmasına yol açtığı' gerekçesiyle Kasım 2019'da Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmek için resmi başvuru yapmıştı.

'BAŞBAKAN MACRON' GAFI

"Başbakan Macron'u çok severim. Bir keresinde 'Nasıl gidiyor? Anlaşma işe yarıyor mu?' diye sordum. Onlar için işler pek de iyi gitmiyor" diyen Trump, ardından kendine yönelik övgü ifadeleri kullandı: "Size trilyon dolarlar kazandırdım. Başka kimse bunu yapmazdı. O anlaşmanın bir felaket olduğunu söylemiştim. Paramızı elimizden almak istiyorlardı" ifadelerini kullandı.

İKLİM ANLAŞMASINDAN RESMEN ÇEKİLİYOR

ABD, 4 Kasım'da Paris İklim Anlaşması'ndan resmen çekilmiş olacak ve böylelikle 200 ülkenin imzaladığı anlaşmanın dışında kalan tek ülke olarak kayıtlara geçecek.

CANLI YAYINDA 'RETWEET' GERİLİMİ

Trump, NBC canlı yayınında izleyicilerin ve sunucu Savannah Guthrie'nin sorularını yanıtlamıştı. Sunucu Guthrie ile Trump arasında zaman zaman yaşanan gerginlik programa damga vurmuştu.

Trump'ın, El Kaide elebaşı Usame Bin Ladin'in ölümüyle ilgili bir paylaşımı retweet etmesine ilişkin, "Ben sadece retweet ettim. Kararı insanlar versin" demesi üzerine Guthrie, "İşte bunu anlamıyorum. Siz başkansınız. Herhangi birinin istediğini retweet edebilecek amcası değilsiniz" tepkisini göstermişti.