Başkan seçildiğinden bu yana ilk kez ABD dışına çıkan ve Ortadoğu ile Vatikan’dan sonra NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı için Brüksel’e gelen Donald Trump’ın öncelikli gündem maddesi terörle mücadele ve İttifak üyesi ülkelerin adil yük paylaşımı olacak.

Brüksel temasları çerçevesinde Belçika Başbakanı Charles Michel ile görüşen Trump, terörle mücadele konusunu öncelik olarak gördüğünü net şekilde ortaya koydu. Trump, “Öncellikli konumuz terörizm. Manchester’daki gibi terör saldırılarını gördüğümüzde, teröre karşı verilen savaşı kazanmanın önemini hatırlıyoruz. Bu savaşı yüzde yüz kazanacağız” dedi.

NATO toplantısının ana gündem maddelerinden biri de İttifak’ın IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona üye olarak katılması ve terörle mücadeledeki rolünü artırması olacak.

Tüm üyeleri uluslararası koalisyonun parçası olan NATO’nun de örgüt olarak üye olması konusunda bir sıkıntı söz konusu değil. Hatta bu konuda üye ülkeler arasında ilke anlaşmasına varılmış durumda. Büyükelçiler düzeyinde varılan anlaşmanın toplantıda liderlerden de onay alması bekleniyor.

NATO’nun uluslararası koalisyona üye olması, sahada aktif olacağı ve muharip bir rol üsteleneceği anlamına gelmiyor. NATO başından bu yana muharip rol üstlenme niyetinde olmadığını dile getiriyor. Mevcut ve gelecekteki rol de bu opsiyon dışarıda bırakılarak şekillendiriliyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de “NATO’nun muharip bir rol üstlenmesi için bir talep yok. NATO’nun DAEŞ ile mücadelede muharip rol üstlenmesi konusunda bir tartışma hiç bir şekilde yok” dedi.

Trump’ın NATO’dan ikinci önemli beklentisi üye ülkelerin yük paylaşımı konusunda adım atmaları. Bu konuda son dönemde belirgin adımlar atılmaya başlandıysa da henüz belirlenen hedefe ulaşılamadı.

Stoltenberg, 2014’te bu konuda taahhüt altına girildiğini hatırlatarak, “Bu taahhütler, savunma harcaması kesintilerini durdurmak, harcamaları kademeli olarak arttırmak ve on yıl içinde GSYH'nin yüzde 2’sini savunmaya harcamak için harekete geçmektir” dedi.

Trump, NATO toplantısına katılmadan önce Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelecek.