TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer: " Tohumda Ülkemizin İsrail'den yapılan ithalata bağımlı olduğunu söylemek haksızlıktır. 200 milyon dolarlık toplam ithalat içinde İsrail'in payı sadece yüzde 6'dır"dedi.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Ankara'da bir otelde, tohum sektörü temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısı düzenledi sertifikalı tohum üretiminin geçen yıl 900 bin tonu geçtiğini, 70'ten fazla ülkeye ihracat yapıldığını, 2002'de 17 milyon dolar olan ihracatın geçen yıl 115 milyon doları aştığını kaydetti. Türkiye’de tohum ithalatıyla ilgili birçok konunun yanlış bilindiğine dikkati çeken Gençer, şunları kaydetti:

"Ülkemizin özellikle İsrail'den yapılan ithalata bağımlı olduğunu söylemek haksızlıktır. 200 milyon dolarlık toplam ithalat içinde İsrail'in payı sadece yüzde 6'dır. Bir diğer konu da Türk tohumculuk sektöründe yer alan firmaların sermaye yapısıyla ilgili süregelen tartışmalardır. Sanılanın aksine sayıları 750'yi aşan Türk tohumculuk firmalarının yüzde 70'i yerli sermayeli kuruluşlardır."

Tohum ticaret hacmi 1,3 milyar dolar olan Türkiye'nin, bu alanda dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığına işaret eden Gençer, hedeflerinin ilk 3 ülke arasına girmek olduğunu ifade ettikten sonra,

Hibritin tamamen doğal bir yöntem olduğuna vurgu yapan Gençer, bu ürünlerin insan sağlığına hiçbir zararı olmadığını ifade etti.

"Bilimsel gerçeklikten uzak iddialar çiftçiye zarar veriyor"

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Köksal, Türkiye'nin dünyada un ve makarna ihracatında bir numara olduğunu belirterek, "Filipinler en çok un sattığımız ülkeler içinde. Bu ülkeye en son gittiğim zaman Türkiye unları GDO'lu diye konuşuldu. Hiç alakası olmayan birileri çıkıp konuşuyor. Bilimsel tezlerden uzak böyle iddialar, güç koşullar altında çalışan çiftçimize zarar veriyor. Ülkemiz ekonomik olarak kayıp yaşıyor." dedi.

Buğdayın genetiğinde değişiklik yaşanmamıştır

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Ahmet Bağcı daha "buğdayın genetiği değiştirildi" söylemlerini eleştirerek, "Makarnalık ve ekmeklik buğdayın genetiğinde iddia edildiği gibi bir değişiklik yaşanmamıştır." değerlendirmesinde bulundu.