Araştırmacılar, bilgisayar oyununun kullanarak, hastaların sözlü iletişimden sorumlu beynin bir bölümünü rahatlatmasına yardımcı olabileceğini ve böylece halüsinasyonları azaltabileceğini ve şizofren hastalarının tedavisinde yardımcı olabileceğini keşfetti.

Çalışma 12 hasta üzerinde yapıldı ve hepsininde günlük halüsinasyonsorunu vardı. Hastaların beyinleri konuşma ve insan seslerine duyarlı işitsel korteks adı verilen bir alana odaklanan bir fMRI'ye bağlanırken, basit bir bilgisayar oyunu oynatıldı.

Hastalar işitme korteksindeki kendi faaliyetlerini izleyebildiler ve sırasıyla bu aktivite bilgisayarlı bir uzay roketi ile temsil edildi. Onlara roketin emniyetli bir şekilde inilmesi talimatı verilmiş ancak ek talimat verilmemişti. Bunun yerine, kendi stratejilerini belirlemek zorunda kaldılar.

Böylece oyun yoluyla, kendilerini kontrol etmeyi öğrenidiler. Çalışmanın baş yazarı King's College London'dan Dr. Natasza Orlov şunları söyledi:

"Hastalar seslerin ne zaman başlayacağını biliyorlar, bunu hissedebiliyorlar, bu yüzden bunu derhal etkili biçimde azaltmalarını istiyoruz ya da sesleri tamamen durduruyoruz."

Dört seanstan sonra hastalar semptomları daha iyi idare edebildi. Halüsinasyon sesleri çok daha içselleştirildi, bu da daha yönetilebilir ve daha az stresli oldukları anlamına geliyor. Hastalar aynı zamanda geliştirdikleri stratejileri de alıp günlük yaşamlarına geri döndürmeyi başardı. Başka bir deyişle, hastalar beyinlerini kontrol etme konusunda uzun süreli bir yeteneğe sahip oldular ve böylece şizofreni halüsinasyonlarının etkisi önemli ölçüde azaltmış oldu.