Gümrük muhafaza ekiplerince ocak-ekim döneminde yapılan operasyonlarda, terör örgütlerinin en önemli finansman kaynakları arasında yer alan 2,3 ton uyuşturucu madde ele geçirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürülüğü ekipleri başta PKK olmak üzere terör örgütlerinin ana finansmanını sağlayan uyuşturucu kaçakçılarına büyük darbe vurdu.

Bu çerçevede, ocak-ekim döneminde gerçekleştirdikleri başarılı operasyonlar neticesinde yaklaşık 145 kilogram eroin ele geçiren gümrük muhafaza ekipleri, 42 kilogram da afyon sakızına el koydu.

Söz konusu dönemde ekiplerce 780 kilogram esrar, 90 kilogram sentetik esrar ve 415 kilogram da kokaine geçit verilmezken, 10 kilogram metamfetamin, 290 kilogram ecstasy ile 570 kilogramdan fazla captagon hap da ele geçirildi.

Geçen yıl söz konusu dönemde 1 ton 643 kilogram uyuşturucu madde yakalanırken, bu yılın aynı döneminde söz konusu rakam yüzde 40'ın üzerinde artarak toplamda 2 ton 350 kilograma ulaştı. Bu yıl ele geçirilen uyuşturucuların maddi değerinin 220 milyon liranın üzerinde olduğu belirlendi.

Ekiplerin büyük yardımcıları "Süper burunlar"

Üstlendikleri önemli görevle kaçakçılara geçit vermeyen dedektör köpekler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde 1998'de, narkotik maddelerin tespit edilmesi amacıyla kullanılmaya başlandı.

Görev yerlerine gönderilmeden önce zorlu ve aylar süren eğitimlerden geçirilen dedektör köpeklerin üstün başarı göstermesi üzerine, Bakanlık köpek çeşitliliğinde artışa gitti.

Bu çerçevede "narkotik", "çay ve tütün" dedektör köpekleri ile yasa dışı silah, bomba, patlayıcı madde trafiğinin önüne geçilmesi amacıyla "silah-mühimmat/patlayıcı" dedektör köpekleri de gerekli eğitimlerden geçirilerek, sınır kapılarında görev yapmaya başladı.