İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kültür A.Ş'ye bağlı İstanbul Kitapçısı mağazalarında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ın kitaplarının satıldığının ortaya çıkmasıyla başlayan tartışma büyüdü.

Çıkan haberlerin ardından İBB, Cansız'ın 'Hep Kavgaydı Yaşamım' isimli üç ciltlik kitabını satış listesinden çıkardı.

Ancak Aram Yayınları'ndan 2014'te çıkan kitapların, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kütüphanesi kayıtlarında da yer aldığının ortaya çıkması, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Meclis kayıtlarında söz konusu kitabın konularının 'siyasi anılar' ve 'Kürt sorunu" olarak belirtildiği görüldü.

"Kullanılabilir' durumda olan kitabın geçerli yerinin ise 'TBMM Kütüphanesi Depo' olarak kayıt edildiği göze çarptı.

Öcalan'ın 'Sümer Rahip Devletinden Halk Cumhuriyetine Doğru' kitabı TBMM kütüphanesi kayıtlarında

TBMM kütüphanesinde kayıtlı durumdaki tartışmalı kitaplar bununla sınırlı değil. Öyle ki Meclis kütüphanesi kayıtlarında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kitabının da yer aldığı iddia edildi. Kutuphane.tbmm.gov.tr adresindeki kayıtlarda PKK lideri Öcalan'ın 'Sümer Rahip Devletinden Halk Cumhuriyetine Doğru' isimli kitabı bulunuyor.

Mem Yayınları'ndan 2001'de çıkan kitap, kayıtlara 'ödünç alınmış' ibaresiyle düşülmüş.

İade tarihi ise 6 Mart 2002 olarak belirtilmiş.

Söz konusu kitabın TBMM kütüphanesi kayıtlarında yer alması, geçtiğimiz yıl da eleştirilmişti. Öcalan'ın kitabı, İslam'a ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik ağır hakaretler içerdiği gerekçesiyle de tartışılmıştı.

TBMM'DEN AÇIKLAMA: SÖZ KONUSU ESERİN SATIN ALINARAK KÜTÜPHANE ENVANTERİNE EKLENMESİ GİBİ BİR DURUM DA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Meclis Başkanlığından yapılan açıklamada, TBMM Kütüphanesinde yer alan bir kitapla ilgili bazı sosyal medya hesaplarından yanlış ve yanıltıcı paylaşımların yayılması üzerine açıklama yapılması ihtiyacının duyulduğu belirtildi.

TBMM Kütüphanesinin, bir derleme kütüphanesi olduğu ve envanterinde bulundurduğu yayınları, "hediye-bağış, satın alma ve derleme" yöntemleri ile koleksiyonuna dahil ettiği vurgulandı.

İlk olarak 1934'te "Derleme Kütüphanesi" olarak faaliyet göstermeye başlayan TBMM Kütüphanesinin, halen Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu hükümleri uyarınca bu niteliğini sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu'nun 8'inci Maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde basılan veya çoğaltılan her türlü kitabın bir nüshasının TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığına gönderilmesinin zorunlu olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Haberlerde bahsi geçen kitap, Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu hükümleri uyarınca TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığına gönderilmiş ve aynı kanun gereğince derleme kütüphanesi olarak TBMM Kütüphanesi kataloğuna kaydedilmiştir. Dolayısıyla TBMM Kütüphanesi tarafından söz konusu eserin satın alınarak kütüphane envanterine eklenmesi gibi bir durum da söz konusu değildir.

Bir derleme kütüphanesi olan TBMM Kütüphanesi, Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunla kendisine verilen görev çerçevesinde ülkemizde basılan tüm eserleri envanterine dahil etmekle yükümlü bulunmaktadır. Bu çerçevede kütüphaneye gönderilen eserlerin kaydı sürecinde herhangi bir denetim ya da yayın seçme-belirleme çalışması yapılmamaktadır."

Kaynak: Independent Türkçe