Taşerona kadro müjdesi referandum öncesinden geldi. taşeron son durum hükümet taşeron işçi sorunlarını çözmeye hazırlanıyor Başbakan Binali Yıldırım taşeron ve 4/C’lilere kadro konusunda son dakika müjdesini verdi. Yıldırım, “Taşeron işçilerimiz, gerek mevsimlik işçilerimiz, gerek 4/C'liler, bütün bu sorunları çözmek için arkadaşlarımıza gereken talimatları verdim, çalışmalarını yapıyorlar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan taşerona kadro için harekete geçtiCumhurbaşkanı Erdoğan taşerona kadro için harekete geçti

AK Parti hükümetinin seçimler öncesi vatandaşa verdiği sözler arasında taşeron işçileri kadroya alma var. Davutoğlu Başbakanlığında Karayollarında çalışan 3500 taşeron işçi kadroya geçirilmişti. Davutoğlu'nun yeri Binali Yıldırım'ın başbakan olması taşeron işçilerin kadroya geçme beklentileri de devam etti. Taşeron işçilerin sorunlarının farkında olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım referandum öncesi kadro bekleyen taşeron işçiler için çok önemli açıklamayı yaptı.

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan'ın ormancıların sorunlarının giderilmesi için büyük gayret sarf ettiğini belirten Yıldırım, geçici orman işçilerinin sorunlarını ve çözümü konusundaki taleplerini dinlediklerini kaydetti. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, şunları söyledi:

"Sorununuzu en yüksek perdeden burada huzurumuzda ilettiniz. Siz görevinizi yaptınız. Şimdi bize düşen sizin sorunlarınızı torunlara havale etmek değil, çözmektir. Türkiye'de mevsimlik işçi, geçici işçi, taşeron işçisi ve buna benzer kamuda var olan önemli de bir sorunumuz var. Sorunları çözerken asla popülizm yapmadık. Bundan sonra da popülizmle işimiz olmaz. Ümit verip arkasını getirmek bizim en büyük hassasiyetimizdir. Bu konuyu biliyoruz. Bunun çözümünün kolay bir iş olmadığını da biliyoruz. Ama bunun bir şekilde çözülmesi gerekliliğini de biliyoruz. Onun için herkesi mutlu edecek bir çözümü üretme konusunda, gerek taşeron işçilerimiz, gerek mevsimlik işçilerimiz, gerek 4/C'liler, bütün bu sorunları çözmek için arkadaşlarımıza gereken talimatları verdim, çalışmalarını yapıyorlar. İnşallah uygun bir çözüm mutlaka bulunacak. Biz hiçbir konuyu bugüne kadar çözümsüz bırakmadık, bundan sonra da bırakmayız."

Başbakan Yıldırım, 2002'de 500 milyon olan orman ürünleri gelirinin bugün 3 milyara yaklaştığını aktarırken, Türkiye'nin erozyonla mücadelede dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girdiğini söyledi. Bu başarıda ormancılığa hizmet eden çalışanların payının yüksek olduğuna vurgu yapan Başbakan Yıldırım, "Gözden ırak olabilirsiniz ama gönlümüzden asla uzak değilsiniz." ifadelerini kullandı.

TAŞERONA KADRO NE ZAMAN?

Taşeron işçiye kadro haberini hiç şüphesiz milyonlarca vatandaş takip ediyor. Zira Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu taşeron işçilerine kadroya alınması konusunda flaş açıklamalarda bulunan Bakan Müezzinoğlu, taşerona kadronun yanında emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için yaş şartına dikkat çekti. Torun bakım ücreti (Babaanne maaşı) hakkında da önemli bilgiler vermişti.

1-2 SENE İÇİNDE SÖZÜNÜ VERDİ

BAKAN Müezzinoğlu, kamuda çalışan taşeron işçileriN bekLediği ison dakika taşerona kadro haberine ilişkin olarak önceliğin “Kamu Çalışanı Reformu” olduğunu ifade etmişti. Türkiye’nin en temel sorununun bu olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, 1 ya da 2 sene içerisinde bu reformun yapılması gerektiğini ifade etmişti. Müezzinoğlu konu hakkında şu açıklamayı yapmıştı; “Kamu çalışanı reformu önceliğimiz. Türkiye’nin en temel sorunlarından biri. Önümüzdeki 1-2 sene içerisinde yapılırsa Türkiye muasır medeniyetler seviyesine çıkacaktır.”

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (ERKEN EMEKLİLİKTE -EYT SON DURUM)

Bakan Müezzinoğlu, EYT de son dakika gelişmesi olarak yaptığı açıklamada emeklilik yaş ortalamasının 52 olduğunu ve OECD ülkelerinde bu şekilde bir rakamın olmadığını ifade etti. “Reel olandan yana olmamız lazım” diyen Bakan Müezzinoğlu, emeklilik yaşını 65’e taşıyacaklarını ifade etti. Yapılan açıklamaya göre yaşa takılanlar için herhangi bir düzenleme yapılmayacağı anlaşılıyor.

Memur-Sen'den 4/C'liler için Kamu Başdenetçiliğine başvuru

Memur-Sen Konfederasyonu, 4/C'li çalışanların mahkeme kararıyla hak ettikleri ek ödemelerin yapılması ve KİT'lerdeki ücret gruplarının 5'ten 3'e düşürülmesi için Ombudsman'a (Kamu Başdenetçisi) başvurdu.

Konfederasyon Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, yaptığı açıklamada, KİT'lerdeki sözleşmeli personelin temel ücret gruplarının düzenlenmesi ve 4/C'li çalışanların mahkeme kararıyla hak ettikleri ek ödemelerinin yapılmasının 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. dönem toplu sözleşmesinin uygulanmayan maddelerinden olduğunu belirtti.

Tüm girişimlerine rağmen KİT'lerdeki sözleşmeli personelin temel ücret gruplarının düzenlenmediğini ve 4/C'li çalışanların hak ettikleri ek ödemelerin yapılmadığını vurgulayan Tonbul, söz konusu düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle binlerce çalışanın mağdur olduğunu söyledi.

KİT'lerdeki ücret gruplarının düşürülmesinin yaklaşık 80 bin çalışanı ilgilendirdiğine dikkati çeken Tonbul, ek ödemelerin yapılması halinde 4/C'li çalışanların cebine yaklaşık 600 bin lira gireceğini söyledi.

"Talebimiz, ek ödeme tutarlarının bir defada ödenmesi"

Tonbul, Memur-Sen olarak imzaladıkları toplu sözleşmenin sonuna kadar takipçisi olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Gerek KİT'lerde görev yapan sözleşmeli personelin temel ücret gruplarının düzenlenmesi gerekse de 4/C'li çalışanların hak ettikleri ek ödemelerin yapılması için Ombudsman'a başvuruda bulunduk. Talebimiz, Devlet Personel Başkanlığınca çalışma yapılarak Yüksek Planlama Kuruluna gönderilen KİT'lerde görev yapan personelin ücret gruplarının 5'ten 3'e düşürülmesiyle ilgili düzenlemenin 31 Aralık 2016'dan geçerli olmasını sağlayacak bir karara varılması ve 4/C'li personelin lehlerine olan yargı kararları gereğince ödenmeyen ek ödeme tutarlarının bir defada ödenmesi. Ombudsman'ın, çalışanların yıllardır yaşadığı mağduriyeti görüp gerekli adımların atılması yönünde tavsiye kararı vereceğine inanıyoruz."