Gelibolu'da yaşayan İsmail Gürlen'in, arazide ve deniz kenarında bulduğu sert cisimlerin, milyonlarca yıl önce yaşamış hayvanların fosilleri olduğu tespit edildi.

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde yaşayan İsmail Gürlen'in, arazide ve deniz kenarında bulduğu sert cisimlerin, milyonlarca yıl önce yaşamış hayvanların fosilleri olduğu belirlendi.

Gelibolu İlçe Tarım Müdürlüğü'nde çevre ve sağlık teknisyeni olarak çalışan Gürlen, yaptığı açıklamada, 2011-2012 yıllarında araziden ve sahilden ilginç taş ve sert cisimleri toplamaya başladığını anlattı.

Topladığı materyallerin fosil olabileceğini düşünen Gürlen, Ege Üniversitesi (EÜ) Paleontoloji Bölümü ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Paleontoloji ve arkeoloji Bölümü'ndeki öğretim görevlileriyle iletişime geçtiğini aktardı.

Gürlen, EÜ Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Tanju Kaya ile tanıştığını, topladığı sert cisimlerin bulunduğu yerde araştırma yapılmasını istediğini ve bunun olumlu karşılandığını dile getirdi.

Omurga ve kaburgaya benzeyen materyalleri, EÜ Paleontoloji Bölümü'ne ulaştırdığını ifade eden Gürlen, "Yapılan araştırmada, materyallerin 8-10 milyon yıllık 'balenli balina' diye tabir edilen bir türe ait olduğu anlaşıldı. Topladığım her parçanın balinaya ait olabileceğini düşünüyordum. Ancak bazı fosillerin farklı hayvan türlerine ait olduğu belirlendi. Yunus türleri, bizon, at, kaplumbağa, deniz yıldızı, deniz kestanesi, tek ve çift tırnaklı hayvanlara ait fosiller de olduğu ortaya çıktı." dedi.