Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde yer alan ve bazı Yeşilçam filmlerinin de çekildiği 9 tarihi evin restorasyonuna başlanacağı bildirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kentteki tarihi dokunun korunması amacıyla başlatılan restorasyon çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Kentin her köşesinde yer alan tarihi yapıların restore edilerek gelecek kuşaklara miras bırakıldığı vurgulanan açıklamada, "Ereğli Evleri Hayat Buluyor" projesi kapsamında Karamürsel ilçesine bağlı Ereğli Mahallesi'nde tarihi yapıların yeniden hayat bulacağı bildirildi.

Tarihi Ereğli evlerinde bazı Yeşilçam filmlerinin de çekildiği anımsatılan açıklamada,"Bugün adını balıkçılıkla duyuran ve Osmanlı'dan günümüze küçük bir balıkçı kasabası özelliğini koruyan Ereğli'de, yenileme hareketi yaşanıyor. Bir zamanlar Yeşilçam filmlerinin çekildiği bölgedeki tarihi evler yenilenecek. Sahil yolunun kenarında yan yana uzanan tarihi Ereğli evleri geçmişin ruhunu yaşatması için restore edilecek. İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından 9 tescilli evin restorasyon projeleri hazırlanıyor. Projeleri tamamlanan ve kamulaştırılan Çapalı Konak olarak tanınan yapı, restore edilerek sosyal ve kültürel etkinliklerin mekanı haline getirilecek. Ayrıca restorasyon uygulaması kapsamında 2 parselde daha kamulaştırma çalışması sürüyor. Ereğli evleri kendine has yapıları ve dar sokaklarıyla dikkat çekiyor. Ereğli'nin tuz ve yosun kokan deniz havasını evlere yansıtan kültürel yapısı, dış mekanda balıkçılığı andıran motiflerin kullanılmasında etkili oldu."ifadelerini kullandı.