Bursa'da Bitinya Kralı Prusias tarafından Romalılardan kaçarak kendisine sığınan Kartacalı General Hannibal'ın önerisiyle yaptırılan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçen Zindan Kapı için Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyon çalışmalarına başlandı. Orhan Gazi'nin kenti fethetmesiyle burçlarla desteklenen tarihi surlarda yaşanan deformasyon, başarılı çalışma ile aslına uygun olarak restore edildi.

ZİYARETE AÇILDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarda yaklaşık 3400 metre uzunluğundaki surlarda önce Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı'nın restorasyonu, ardından da İstanbul Yedikule zindanlarının bir örneği olan Zindan Kapı'daki restorasyon tamamlandı.

Alacahırka Mahallesi'nde yer alan, 'kanlı kuyu', 'işkence odası' ve 'kule bağlantılı koridorlar' ile 'zindanların' bulunduğu Zindan Kapı, artık tutsaklara değil, interaktif bir dijital müzeye ve birbirinden zengin sergilerin yer alacağı güncel sanat galerisine ev sahipliği yapıyor.

TARİHİ SURLAR TUVALE DÖNDÜ

Açılış töreninde sur duvarlarına yansıtılan ışıklı gösteriyle Zindan Kapı'nın tarihi serüveni anlatıldı. Birden fazla teknolojinin eşzamanlı olarak kullanıldığı 'Zamanın Dokusu' gösterisinde elektronik müzik bestecisi Erdem Tunalı tarafından geceye özel bestelenen performans sergilendi. Tunalı'ya, Devlet Opera ve Bale sanatçısı Tenor Berk Dalkılıç ve Soprano Ceren Aydın vokal eşlik ederken, Zindan Kapı'nın yaklaşık 2 bin 300 yıllık hikayesi, gözler önüne serildi.

Zindan Kapı'nın açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa milletvekilleri, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Yerli ve yabancı sanatçıların yerleştirme, heykel, desen ve performans-video eserlerinden oluşan sergi 17 Ocak 2022 tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.