İSTANBUL İstiklal Caddesi'nde, 4 kişinin yaşamını yitirdiği, 39 kişinin yaralandığı intihar saldırısını gerçekleştiren ve patlamada parçalanarak ölen 'canlı bomba' Mehmet Öztürk'ün kendisi gibi IŞİD'e yakın olduğu belirtilen kardeşleri de sorgulanıyor. Polis, 'canlı bomba' gibi IŞİD üyesi olduğu öne sürülen kardeşleri 22 yaşındaki Gökhan ve 18 yaşından küçük Y.Ö.'nün sorgulaması doğrultusunda örgütün kentteki hücre yapılanmasını çözmeye çalışıyor. Öztürk'ün polis tarafından yakalanıp serbest bırakıldığı ileri sürüldü.

İstanbul'da geçen cumartesi günü terör örgütü IŞİD'in gerçekleştirdiği intihar saldırısını 24 yaşındaki Mehmet Öztürk'ün gerçekleştirdiğinin saptanmasının ardından polis, babası Nahsen, annesi Fatma, kardeşleri Gökhan ve Y.Ö.'yü gözaltına aldı. Daha sonra canlı bomba ile bağlantılı olduğu değerlendirilen 5 akrabası daha gözaltına alındı.

Yapılan soruşturmada 2013 yılında kayıp başvurusu yapılan ve IŞİD ile bağlantısı olduğu saptanan Mehmet Öztürk'ün ilk etapta sorgulanan annesi Fatma ile küçük kardeşi Y.Ö. polis tarafından serbest bırakıldı.

BABA SERBEST, KÜÇÜK KARDEŞ YENİDEN GÖZALTINDA

Şüphelilerin ifadelerinden hareketle bazı adreslere operasyonlar düzenleyen polis, canlı bombanın babası Nahsen Öztürk ve diğer 5 akrabasını bugün serbest bıraktı. Ancak, polis ekipleri dün serbest bıraktığı ailenin en küçük ferdi olan Y.Ö.'yü ise yeniden gözaltına aldı. Sorgulaması süren kardeşler Gökhan Öztürk ve Y.Ö.'nün IŞİD sempatizanı olduğu ve örgütün bazı hücre yapılarıyla temasları bulunduğu ileri sürüldü.

HÜCRE EVLER BOŞALTILMIŞ

Polis ekiplerinin yürüttüğü soruşturma kapsamında Ankara Garı'nda meydana gelen saldırı sonrası kamuoyuna 'Gaziantep Grubu' olarak yansıyan IŞİD'in kentteki sorumluları olan ve 'canlı bomba' olarak intihar saldırısı yapabileceği belirtilen Yunus Durmaz ile Hacı Ali Durmaz deşifre oldu. Bu gelişmenin ardından kentteki IŞİD hücreleri ile Suriye'deki merkez arasında Gökhan ve Y.Ö. kardeşlerin kuryelik yaptığı öne sürüldü. Gözaltındaki kardeşlerin birçok kez Suriye'ye yasa dışı yollarla gidip gelmesinin de bunun göstergesi olduğu kaydedildi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan Öztürk kardeşlerin verdiği bilgiler doğrultusunda IŞİD mensuplarının bazı hücre evlerine operasyonlar düzenlendi. Ancak, yapılan operasyonlarda örgüt evlerinin son olayların ardından boşaltıldığı için yakalanan olmadı.

"IŞİD'E MÜZAHİR AİLE"

Bu arada istihbarat birimlerinin, terör örgütü IŞİD'e yönelik yürüttüğü çalışmalarda, İstanbul'daki intihar saldırısını gerçekleştiren 'canlı bomba' Mehmet Öztürk'ün Suriye'ye geçerek IŞİD saflarında olduğu, ailesi ve yakın çevresini de 'IŞİD'e müzahir aile' olarak tanımladığı öne sürüldü.

YAKALANDI VE SERBEST KALDI İDDİASI

'Canlı bomba' Mehmet Öztürk'ün geçen yıl Eylül ayında kardeşi Y.Ö. ve yanındaki bazı kişiler ile Suriye'den Türkiye'ye kaçak olarak geçiş yaptıktan sonra Kilis'in Elbeyli ilçesinde polis tarafından yakalandığı, yapılan kimlik tespitinde 'aranan kişiler' listesinde bulunmadığı için serbest bırakıldığı ileri sürüldü.

Yetkililer bu konuda açıklama yapmazken soruşturmada bunun da detayı ile incelendiği belirtildi.