Tacikistan'da sözde "radikalizmi sonlandırmak" için aldığı skandal kararlar doğrultusunda İslami isimleri, sakal bırakmayı ve başörtüsünü yasakladı.

Tacikistan polisi yaklaşık 13 bin erkeğe sakal traşı yaptırdı ve "dış etkiler"le mücadele kapsamında geçtiğimiz yıl geleneksel Müslüman kıyafetlerini satan 160'tan fazla mağazayı kapattı. Tacik yönetimi, amacın, "toplumun radikalleşmesini önlemek" ve "laik düzenin korunması için mücadele etmek" olduğunu açıkladı.

BAŞÖRTÜSÜ YASAK


Aljazeera'da yer alan habere göre, Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkenin güney batısındaki Hatlon ili polis şefi Bahrom Sharifzoda çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, uygulamaların bin 700'den fazla kadını başörtüsü takmamaya ikna ettiğini söyledi.

ARAPÇA İSİMLER YASAKLANDI


Geçen hafta, parlamento Arapça sesli "yabancı" isimlerin yanı sıra, ilk derece kuzen evliliklerini de yasaklamayı oyladı.


Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman tarafından onaylanması beklenen düzenleme, laikliği teşvik etmeyi ve ülkenin istikrarı için tehdit görülen inanç ve uygulamalardan vazgeçilmesini kapsayan adımlar içeriyor.


Tacikistan Anayasa Mahkemesi eylül ayında, ülkenin kayıtlı tek İslâmcı partisi olan Tacikistan İslâmi Rönesans Partisi'ni aylarca süren şiddet olaylarının ardından yasaklamıştı.