Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin katıldığı Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında üretilen iki F-35 savaş uçağı test uçuşu için Hollanda’ya getirildi.

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Edwards Hava Üssü'nden kalkan ortak konsorsiyum tarafından geliştirilen savaş uçakları, Hollanda’nın Leeuwarden kentindeki hava üssüne indi.

F16’lar eşliğinde Hollanda hava sahasına giren yeni nesil savaş uçaklarının gelişi dolayısıyla alanda düzenlenen törene katılan Savunma Bakanı Jeanine Hennis Plasschaert, ilk uçuşu gerçekleştiren pilotları tebrik etti.

Ülkede 3 hafta kalacak uçaklar, ses ölçümleri dahil farklı test uçuşlarını yaptıktan sonra halkın ziyaretine açılacak.

F-16 VE F-18 GİBİ SAVAŞ UÇAKLARINDAN DÖRT KAT DAHA ETKİLİ

F-16 ve F-18 gibi savaş uçaklarından dört kat daha etkili olduğu belirtilen F-35’lerin hem havadan havaya hem de havadan karaya saldırı yeteneği bulunuyor. Radara yakalanmama özelliğine sahip yeni nesil uçaklar, 1990 yılında tasarlandıktan sonra ABD ve İngiltere’nin önderliğindeki konsorsiyum tarafından hayata geçirildi.

TÜRKİYE, F-35 SAVAŞ UÇAĞININ İLK İKİSİNİ 2017’DE TESLİM ALACAK

Türkiye’nin 2002’de dahil olduğu projenin diğer ortakları ise Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya. Bunlara ilaveten İsrail, Japonya ve Güney Kore de ABD’nin yabancı askeri malzeme alıcıları olarak konsorsiyumun uçaklarından alacak.

Uçaklar, projeye dahil olan ülkelerin talebine göre sahiplerine teslim edilecek. Türkiye’nin bu kapsamda sipariş verdiği 100 F-35 savaş uçağının ilk ikisini 2017’de teslim alması bekleniyor.