Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Altun:"50 dekarlık alanda buğday ekilirse 20 bin lira, çalı bitkisi dikilirse 2 milyon lira gelir elde ediliyor. Süs bitkisi buğdaya göre 100 kat fazla kazandırıyor”. Dedi.

SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Altun: Ekonomi Gazetecileri Derneğinin (EGD) bu yıl 12'ncisini düzenlediği Karatepe Ekonomi Zirvesinde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelerek söktöre ilişkin değerlendirmeler yaptı.

SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Altun, "Bugün Türkiye'de 70 milyon dekar alanda buğday üretimi yapılıyor. Biz ise 50 bin hektarda üretim yapıyoruz. 70 milyon dekarda buğdaydan elde edilen hasılanın 3'te birini 50 bin hektarlık alandan elde ediyoruz. Bu korkunç bir rakam" ifadelerini kullandı.

Başkan Altun, bir kişinin tek başına 50 dekarlık bir buğday arazisini 10 günde ektiğini, , buradan 17 bin liralık buğday elde edildiğini anlattı.

Söz konusu 50 dekarlık bir arazide süs bitkileri ekildiği zaman çok farklı rakamın ortaya çıktığını bildiren Altun, "50 dekarlık alana 1 milyon adet çalı bitkisi koyabiliyorum. Ve bir yılda bunu satışa sunuyorum. Bugün onu en ucuz fiyat olarak 2 liradan satıyorum. Dolayısıyla 2 milyon lira ben ürün değeri elde ediyorum. Aradaki bu kadar fark var. Bir yerde 20 bin lira diğer yerde 2 milyon lira elde ediyorum. Ve buğday üretiminde yüzde 12, süs bitkilerinde binde 3'e gelmeyen bir destek var. İstihdam rakamı buğdayın 365 katı, üretim değeri destekleme olmadığı halde 118 katıdır." dedi.

"Sektör 10 kat büyüdü"

Altun, 50 dekarlık bir alanda yıl boyunca en az 10 kişi çalıştırılması gerektiğini kaydederek, aynı alanda buğday üretimi için 1 kişinin sadece 10 gün çalıştığını söyledi.

"Tarımda istihdamı en yüksek sektörlerden birisiyiz. Sürekli iş var" diyen Altun, son 10 yılda sektörün 10 kat büyüdüğünü, 2007 yılında toplam 680 milyon adet süs bitkisi üretilirken bugün TÜİK verilerine göre bu rakamın 1,6 milyar adedi bulduğunu, bunun kayıt dışı ile birlikte 5 milyar adet olduğunun tahmin edildiğini aktardı.

Altun, Süs bitkileri üretiminde hızlı bir gelişme gösteren ülkemizin uygun iklim koşulları bulunduğu söyledi. Dünyada süs bitkileri sektöründe ciddi bir noktaya gelmek üzere olduklarını hatırlatan Altun, Türkiye’de şehirlerde peyzaja verilen önemin her geçen gün arttığını söyledi. Sektöre olan ilginin daha da artacağını belirten Altun: "Süs bitkileri sektörünün uzun vadede önü açık, süs bitkilerinin katma değeri ve istihdamı en yüksek olan sektörlerden birisi “şeklinde konuştu.

"