Bursa'nın Kestel ilçesinde 15 yıl önce Sermin Cakalıoğlu öncülüğünde 9 kadın tarafından kurulan Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği, "otantik köyevi" olarak dizayn edilen iki katlı dernek binasında sunduğu köy kahvaltısıyla, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından misafir ağırlıyor. Kestie'in kırsal mahallelerinden Saitabat'ta 2002'de kurulan dernek, üyelerinin yaptığı çilek ve ahududu reçeli, salça, tarhana, makarna ve yöresel silor yemeği, salça gibi ürünlerin satışından gelir elde ediyor. Bu gelirlerle yapılan dernek binası, özellikle hafta sonu kahvaltı için gelenlerle dolup taşıyor. Dernek bünyesinde yapılan doğal ürünler, internet üzerinden de satışa sunuluyor.

35 KADINA İSTİHDAM SAĞLIYOR

Üyeleri, turistlerle diyalog kurabilmek için İngilizce kursuna bile giden derneğin 113 üyesi bulunuyor. "Sultan Annelerin Başarı Öyküsü" adlı projesiyle "Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödülleri" kadın kategorisinde Başbakan Binali Yıldırım'dan ödül alan dernek, mahalledeki 35 kadına istihdam sağlıyor.

‘İMECE USULÜYLE GELEN BAŞARI’

Dernek Başkanı Sermin Cakalıoğlu, dernek kurma fikrinin Cumalıkızık'tan etkilenerek ortaya çıktığını söyledi. Türk kültüründe insanların, imece usulü iş yaptığını, birbirine yardım ettiğini anlatan Cakalıoğlu, "Özellikle köylerde bu hala devam eder. Ben de eşime 'Böyle bir şey bizim köyde de olsa ne kadar güzel olur.' dedim. O da 'Sizin köyünüz, yapın, sahip çıkın.' dedi. Eşim destek verince bunu dernek çatısı altında yapmanın daha resmi ve ciddi olacağını düşündüm." diye konuştu.