Sucular Odası’nın sudaki yüksek fiyatların önüne geçmek için açıkladığı 9.5 liralık “tavan fiyat” su üreticisi firmaları rahatsız etse de dar gelirli vatandaş çareyi kent çevresindeki doğal kaynaklara gitmekte bulmuş bile. Su fiyatlarını yüksek bulan İstanbullular Sultanbeyli, Alemdağ, Beykoz, Arnavutköy gibi ilçelerinde bulunan kaynak sularından damacanalarını ücretsiz dolduruyor. Ücretsiz olan kaynak suların önünde sıra oluşturan vatandaşlar, haftalık ortalama 100 lirayı bulan su ücretinden tasarruf ettiklerini ve ceplerinde kalan parayla başka ihtiyaçlarını karşıladığını söylüyor.

En fazla 5 damacana

İstanbul’un çeşitli semtlerinde bulunan kaynak suyu çeşmelerinde sıra bekleyen vatandaşlarla konuştuk. İlk durağımız Sultanbeyli’ydi. Kaynak suyu çeşmesinin önünde damacanalarıyla sırada bekleyen vatandaşlar yoğunluğa adil bir çözüm bulmuş. Kendi aralarında 5 damacana sınırı koymuşlar. Damacanalarını dolduran Zekeriya Kayıp, “Sular pahalı olduğu için suyu buradan dolduruyoruz. Bu suyu yemek yapmak, çay demlemek ve içmek için kullanıyoruz. 5 damacana bize 1 hafta yetiyor. Suya vereceğim parayla aracıma yakıt alıyorum” derken su almak için sıra bekleyen Halil Araç da, “Bir haftada harcadığımız suyu parayla alsak ortalama 100 lira tutar. Biz o parayla evin diğer mutfak ihtiyaçlarını karşılıyoruz” diyor.

9.5 lira çok yüksek

İkinci durağımız Çekmeköy’e bağlı Alemdağ. Burada da vatandaşlar su alabilmek için sıra bekliyor. 8 senedir buradan su aldığını söyleyen Ali Pakelli, “4 kişilik bir aileyiz. 8 senedir buradan su alıyoruz. Emekliyim. Damacana suların fiyatları çok yüksek. 10 bidonla geldim. Bize üç hafta yetiyor. 10 damacana su almaya kalksam 80-90 lira tutar ama arabamla geliyorum 10 liralık gaz yakıyorum. Buradan aldığımız su satılanlardan daha kaliteli oluyor burası. Çünkü satılan sular uzun süre bekliyor kalitesi düşüyor. Sırada bekleyen Turgay Yıldız ise, “10 günde bir gelip buradan su alıyorum. Buraya sadece bu çevrede oturanlar gelmiyor. Diğer ilçelerden gelenlerde var. Her yerde su kaynağı olan bir ülkeyiz 9.5 bile çok yüksek bir fiyat. Emekliyim, 1200 lira maaş alıyorum. Suyu parayla almaya kalksam 100 lira suya veririz. O parayla başka bir ihtiyacımızı karşılıyoruz ya da okuyan torunuma destek oluyorum” şeklinde konuştu.

‘En azından su ücretsiz’

Avrupa yakasındaki durağımız ise Arnavutköy. Burası diğer yerlere göre daha sakin. Eşiyle birlikte su almaya gelen Salih Çınar, “5 damacanayla geldim bize bir hafta gidiyor. Şu an 1 damacana su 12 lira, buradan ücretsiz alıyoruz. En azından suyu ücretsiz almamız biraz olsun ev ekonomimize katkısı oluyor” diyor. (MİLLİYET)